Stefan Grynge serverar veganskt

Vegansk förrätt av Stefan Grynge
En härlig färgmix, det gäller att äta med ögat också.

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige. Denna veckan serveras en vegetarisk maträtt.

Vad har du valt för gott recept idag?

-Vegansk mat kan vara vanskligt att laga. Speciellt festmat, men här kommer en vegansk färgglad och god förrätt!

Stefan Grynge

Recept Stefan Grynges veganska förrättstallrik

Den här färglada förrättstallriken med rostad vitlök, vinbärscurd, picklad tomat och chili, rökta ärtor, vinägerfrostade vinbär, saltmarinerad lime, friterad morot, rosmarin, koriander, citronmeliss och mynta samt balsamikosirap ger nöjda matgäster.

Recept vinbärscurd

1 l väl sköljda röda vinbär
1 1/2 dl vatten 
1 msk äppelcidervinäger
2 msk muscovadosocker 
200 g normalsaltat smör
2 tsk calvados
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl gelésocker per dl saft

Koka bären med vinäger och vatten ca 20 minuter på svag värme under lock. Sila och pressa saften genom silduk och mät upp mängden saft. 
Tillsätt en deciliter gelésocker per deciliter saft och koka ca 2-3 minuter. Bryn smöret med muscovadosocker och häll sedan på saften och calvados. Låt blandningen svalna under omrörning.

Rör kontinuerligt annars tenderar smöret att stelna på toppen av curden. När curden är halvtjock tillsätts hackad rosmarin. Håller ca 1 vecka i kylskåp. Går bra att frysa in upp till tre månader.

Recept picklad chili och tomat

10 körsbärstomater i klyftor
10 chilifrukter typ jalapeno i grova strimlor (kan skrapas ur om man vill ha en mildare inläggning)
10 skivade vitlöksklyftor
½ finhackad gul lök

Recept inläggningslagen

3 dl sherryvinäger 6 % (går bra med annan 6 % vinäger också)
3 msk calvados
1 ½ dl vatten
2 dl socker 
3 msk honung
1 msk salt
10 vitpepparkorn
3 krm gula senapsfrön
1 lagerblad

Vispa ihop alla ingredienserna till lagen. Låt salt och socker smälta ordentlig innan den slås över anrättningen.

Varva chili, tomat och vitlök i glasburk och slå över lagen. Sätt på lock och lagra i kylskåp


Fler recept från Stefan Grynge

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på mitt vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Fakta: Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att bland annat konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han ett utvalt recept med Skövde city news varje vecka.

Följ Stefan Grynge på instagram här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*