Skövdekocken Stefan Grynge samarbetar med Skövde city news

Stefan Grynge

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept, varit lärare och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige. Nu släpper han recept till Skövde city news besökare.

Erkänd matauktoritet från Skövde

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att bland annat konsultera inom matkonsten. På frågan om vad det är som driver honom, svarar han att “Det gick liksom inte att sluta” och skrattar. Det är vi tacksamma för!
Det kommer att publiceras ett utvalt recept per vecka. Här kommer Stefans första recept som han delar med Skövde city news.

Varför väljer du kokt höna till receptet idag?

– Det här är en av mina absoluta favoriträtter (ca 2-3 timmar). Jag tillagar den med min egen curry (se recept). Det tar ett litet tag att tillreda. Kött från höna är oerhört segt, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 

Stefan Grynge

Kokta höns med ris och curry på mitt vis

Kokta höns:
2 små hönor
1 grovskuren gul lök
½ grovskuren purjolök
1 morot
5 vitpepparkorn per liter vatten
1 lagerblad per liter vatten
1 tsk salt per liter vatten
1 msk vinäger per liter vatten

Koka hönorna med grönsakerna och kryddorna ca 2½ timmar eller tills de släpper från benet. Se till att vattnet hela tiden täcker fågeln. Sila buljongen och koka ner till ca 4 dl (för att få en kraftigare smak). 

Currysås:
1 msk smör
½ finhackad gul lök
½ skalat finhackat äpple
ca 1½-2 msk currypasta (se recept nedan)
majsstärkelse
buljong från kokningen
1½ dl vispgrädde

Fräs löken och äpplet lätt i smöret. Tillsätt curryn (går bra med köpecurry) och buljongen. Red av med lite majsstärkelse utrört i vatten. Låt kok a ca 5 minuter under vispning och tillsätt grädden och koka några minuter och smaka av med salt.

Egen currypasta:
2 msk matolja
1 finhackad gul lök
½ medelstor färsk finhackad paprika
4 pressade vitlöksklyftor
½ tsk cayennepeppar (avväg själv hur stark curry du vill ha)
2 cm färsk skalad finriven ingefära
1 tsk malda korianderfrön
½ tsk mald spiskummin
2 tsk paprikapulver
½ tsk malt torkad gurkmeja
½ tsk salt
finrivet skal från en limefrukt 

Fräs lök och paprika i matoljan en liten stund. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.


Följ Stefan Grynge på instagram!

Följ Stefan Grynge på instagram här.