Tillverkade och förvarade 3300 kg vattenpipstobak värde 6 miljoner kronor i punktskatt

Tack vare inre och yttre spaning mot mannens bostadsadress i Ryd och en poliskontroll strax söder om Hjorondellen, så hittar man kartonger som den misstänkte uppgav vara mat, men det visar sig vara tobak till vattenpipor. Patrullen misstänker att detta är tobak som är är skattepliktigt.

Nu har det har lämnats in en stämningsansökan mot mannen som påstår att han har olovligen tagit befattning med punktskattepliktig röktobak i form av råtobak samt vattenpipstobak som varit föremål för brott som avses i 2-4 §§ skattebrottslagen (1971:69). Mannen åtalas för att ha tagit befattning genom att förvärva, transportera och förvara ca 967 kg råtobak.

Mannen har under tidsperioden dessutom bearbetat råtobak och tillverkat upp emot 3 300 kg vattenpipstobak och därefter tagit befattning med nämnda punkskattepliktiga röktobak genom att emballera, förvara, transportera och överlåta denna. Punktskatten för detta uppgår till ca 6 miljoner kr.

Polisen har gjort husrannsakan hemma hos mannen i Ryd, men också i den lokal som hyrt och betalat för kontakt i Tibro. Mannen har setts lasta in varor till en källare i en fastighet i Skövde som bedriver försäljning.

Allt det som fanns i lokalen i Tibro påstår mannen ha köpt i ett parti av en man i Malmö som skulle flytta till Irak. På frågan om han känner till att han behöver tillstånd eller dokumentation från Skatteverket eller Tullverket för att hantera dessa varor, uppger han att han inte har kännedom om det.

Den misstänkte har lärt sig hantverket i Polen under våren. Han besökte en vän som jobbat på en laglig vattenpipstobaksfabrik och fick där lära sig hur man gör.

Dela artikeln: