Svingade yxa mot en man och gjorde huggrörelser med sax i bostadsområde i Skövde

Polisbil i Skövde, nattetid

En man står åtalad för både försök till grov misshandel med yxa och grovt olaga hot efter en händelse nu i mars i ett bostadsområde på Billingen.

Försök till grov misshandel med yxa

En man blev utsatt för att en annan man försökte att hugga eller svinga en yxa mot hans huvud. Det ska ha hänt den 11 mars 2020 i ett bostadsområde på Billingen i Skövde.

Enligt åklagaren fanns det en fara för att yxan skulle träffa mannen och bedöms då att det skulle orsakat honom en svår kroppsskada. Hade brottet fullbordats borde det ha bedömts som grovt, då gärningen varit livsfarlig och kunnat medföra svår kroppsskada. Dessutom anser man att den åtalade visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att använda en yxa som tillhygge.

Hotade mannen med att hålla en kniv mot halsen

Mannen åtalas även för grovt olaga hot för att han ska ha hållit en kniv mot offrets hals samt gjort huggrörelse med en sax mot honom. Under tiden uttalade han hot med innebörden att mannen skulle dö. Hotet var sådant att offret kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. Brottet bör bedömas som grovt då gärningen påtagligt förstärkts med hjälp av en kniv och en sax, då hotet varit av allvarligt slag samt då gärningen varit av särskild hänsynslös eller farlig art.

Mannen som utsatts för brottet yrkar på skadestånd med 10.000 kronor för kränkningen. Mannen som åtalas förnekar dock brotten.

Tre vittnen är kallade

Till åtalet har åklagaren två vittnen som ska styrka att den åtalade mannen försökt hugga eller svinga en yxa mot offret och hotat densamme genom att hålla en kniv mot hans hals och uttala hot med innebörden att målsägande ska dö.

Det finns också ytterligare ett vittne som ska styrka att den tilltalade mannen hållit en kniv mot hans hals, gjort huggrörelse med en sax och uttala hot med innebörden att mannen skulle dö.