Svårt att hitta en bostad i Skövde

Skövde stad från Billingen sett
Foto: Roderick Hristov
Hur svårt är det att hitta en bostad i Skövde? Vi kontaktade Skövde kommun i en förhoppning om att få deras bästa tips för den som letar efter en bostad i Skövde just nu.

Kontaktar man Skövde kommun blir det inte mycket hjälp eftersom det inte finns en kommunal bostadskö. Men man hänvisar till en sammanställningslänk med lista över bostadsbolag och tillverkare (länk längst ner i artikeln) och en länk till Hemnet.

Gömd länk är svår att hitta

Länken är kryptiskt gömd under kommunens hemsidekategori ‘Barn och utbildning’ som kanske inte är den mest logiska för den som letar bostad eller funderar på att flytta till Skövde. Där får man länkar till ett gäng privata bostadsföretag som hyr ut lägenheter och några länkar till företag som bygger villor, vilket nog inte är till stor glädje eller ett alternativ för den som blivit antagen till Högskolan i Skövde.

Uppdatering: En uppmärksam läsare har på vår instagramsida noterat att det faktiskt finns en länk under rubriken ‘Bygga och bo’ på Skövde kommuns hemsida. Detta kände inte Kontaktcenter till när vi ringde igår, och de var själva konfunderade över placeringen under ‘Barn och utbildning’. Tack till våra uppmärksamma läsare!

Intervju med Caroline Hagström, Samhällsbyggnadschef i Skövde kommun.

Eftersom möjligheten att finna en bostad är en förutsättning för en kommun att växa, undrar vi vad kommunen gör för att hjälpa den som vill finna en bostad. Vi tog därför kontakt med Caroline Hagström, Samhällsbyggnadschef i Skövde kommun.

Hur följer kommunen upp bostadsbristen?
-Vi vet att det är tufft i Skövde. Vi på Samhällsbyggnad planerar och bygger bostäder mer än vad vi någonsin gjort de senaste åren, då det är ett högt tryck. Vi vill ha bostäder för alla i alla upplåtelseformer, lägenheter, bostadsrätter, studentbostäder och villor, säger Caroline.

-Det byggs just nu lägenheter på ena sidan av järnvägen, men de står inte klara i år. Vad många gör är att man letar efter tillfälliga boenden. Men senare under terminen hittar man oftast ett mer permanent boende. Men det är inte alltid enkelt.

-Vi planerar för att få in fler studentlägenheter och vi har tydliga målsättningar, svarar Caroline Hagström, Samhällsbyggnadschef i Skövde kommun.

Vilka råd ger du till de som letar bostäder?
– Man behöver ringa runt och ligga på de stora fastighetsbolagen i kommunen. Men också kanske att man bör våga leta strax utanför Skövde kommun, i grannkommunerna. Vi får signaler att det är svårt även för företag, som letar efter bostäder åt anställda som de tänkt anställa, svarar Caroline Hagström.

Länkar till Skövde kommuns hemsida över bostadsbolag

Länk till lediga bostäder under rubriken ‘Barn och utbildning’.

Länk till Skövde kommuns lista över ‘Hyra, köpa eller bo’.

Dela artikeln: