SM i utomhusmatlagning avgjordes i helgen

SM i utomhusmatlagning p Sweden Outdoor Festival i Skövde, Billingen
Foto: Roderick Hristov
Finalen har föregåtts av hela sex deltävlingar runt om i landet och totalt har 36 lag deltagit i årets tävling. Men nu är det klart vem som blev vinnare under Sweden Outdoor Festival igår.

Det var totalt åtta lag i startfältet i finalen i SM i utomhusmatlagning när den avgjordes under söndagen. Det vinnande laget, ‘Skärselden’ bestod av Emilia Larsson, Sebastian Sidehed och Marcus Nordengren och de finns till vardags på Prostens Pizza i Falkenberg. Tvåa kom laget Hängmörat och trea Bubbis med vänner.

Vinnarmenyn på Sweden Outdoor Festival

Förrätt: Råbiff på gransotad ryggbiff, creme på sotad lök och grädde, inlagda granskott, harsyra, skott och friterad gullrun

Varmrätt: Helstekt slätvar i biff-fett, eldad spetskål, burre Blanc på rökgrädde och gran, sallad på sotad gulbeta, grillade bönor, picklad taggsvamp

Dessert: Italiensk maräng på honung, kompott på lingon och grillad fänkål, dinkel

Juryns motivering löd: ”Uppfinningsrika och kreativa i och på elden och de hann även med en tur till skogen.”

SM i utomhusmatlagning på Sweden Outdoor Festival på berget Billingen i Skövde

Hög vindstyrka en utmaning

– I år har det varit en mycket jämn tävling och det vinnande laget har verkligen fått kämpa för sin seger. Det var att de tänkte lite utanför boxen som till slut avgjorde, säger juryns ordförande Lena Flaten strax efter att hon presenterat det vinnande laget. Hon fortsätter: – Den här tävlingen blir bara bättre och bättre och det har varit en fantastisk dag med riktigt hög klass på alla lagen. Det var en utmaning att få till elden i de hårda vindarna, men alla lyckades hantera det.