Skövdes stadskärna visar positiva siffror

Alma Ohlin och Maria Leo
Foto: Fastighetsägarna GFR
Strukturomvandlingen i Sveriges stadskärnor visar att försäljningen av sällanköpsvaror minskar, medan dagligvaror, restaurang- och hotellnäringen ökar tillsammans med mer upplevelsebaserad konsumtion.

Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna. Rapporten ska ge ett kvalitativt beslutsunderlag som ska ligga till grund för stadsutveckling, dialoger och innovation. Tanken med rapporten är också att man ska kunna jämföra städer med olika storlekar på ett rättvist sätt.

Beklädnadshandeln har haft det tuffast

Detaljhandeln, som består av sällanköpsvaror och dagligvaror, har länge varit motorn i svenska stadskärnor. Under de senaste åren har detaljhandeln tappat i omsättning och har inte längre den givna dragningskraften i stadskärnan.

Främst är det sällanköpsvaruhandeln som tappar och här ingår beklädnadshandeln. Beklädnadshandeln är den bransch som har det tuffast i konkurrensen från ehandel, upplevelsekonsumtion och ett konsumentbeteende med ökat fokus kring hållbarhet.

Skövdes stadskärna följer trenden och visar positiva siffror

Siffrorna är helt färska, men rapporten gäller för åren 2017-2018. Skövdes stadskärna visar på en positiv utveckling under 2018 med en ökning av omsättningen med 3,3 procent. Skövde följer trenden i landet och minskar sin försäljning av sällanköpsvaror med 0,2 procent. Däremot ökar försäljningen av dagligvaror med 5,2 procent.

–När vi ser att våra stadskärnor förändras, i takt med att människor konsumtionsbeteende ändras, krävs samverkan mellan stadskärnans aktörer. I Skövde har arbetet med Årets Stadskärna satt stadskärnan på kartan för kommunens politiker, handlare och fastighetsägare. Ett viktigt arbete som fortsätter framöver, säger Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig i Skaraborg, Fastighetsägarna GFR.

Skövdes restaurang- och hotellnäring går starkt framåt

Trenden i landet är också att restaurang- och hotellnäringen lockar till sig fler besökare till landets stadskärnor vilket syns på den positiva omsättningsutvecklingen inom dessa branscher. Allt fler vill äta ute samtidigt som en stark ekonomi har gett lite mer utrymme i många plånböcker. Hotellbranschen i sin tur gynnas av den ökade besöksnäringen landet. Även inom dessa områden följer Skövde den allmänna trenden och ökar sin omsättning inom restaurang- och hotellnäringen med 12 procent.

En annan sektor som fortsätter att växa i landets stadskärnor, om än inte i samma höga takt som tidigare, är kommersiell service. Den innefattar allt från frisörer, kemtvättar och skräddare till gym och lasergame och bidrar också till levande stadskärnor. I Skövde ökade omsättningen inom kommersiell service med 0,5 procent.

Omsättningsutveckling 2017-2018

BranschSkövdeAlla stadskärnor
Totalt3,3%0,4%
Total detaljhandel0,5%-0,6%
Dagligvaror5,2%2,6%
Sällanköpsvaror-0,2%-1,9%
Beklädnad-2,7%-,29%
Hem & Fritid2,0%-1,4%
Restaurang och hotell12%2,1%
Kommersiell service0,5%2,2%

Skövde med i topp tre

Det som dessutom är extra glädjande i Skövde är att man hamnar på plats 3, på topplistan för städer som ligger i kommuner med över 50 000 invånare, när det kommer till omsättningsutvecklingen.

Enligt dessa siffror har de röster som påtalar att det varit en negativ utveckling delvis, enligt HUI Research och Fastighetsägarna.