Skövdes mästerkock Grynge bjuder på recept på tårtor och paj

Stefan Grynges Bayounneskinkmoussetårta

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Idag bjuder Stefan på flera smarriga recept på flera härliga sommartårtor och en paj. -Tårtorna går utmärkt att förbereda innan gästerna kommer. Det går också bra att använda ett grövre bröd, t ex kavring, säger Stefan Grynge.

Bayonneskinkmoussetårta

Recept Bayonnemoussetårta ca 8-10 personer
6 halvcirklar Hönökaka eller motsvarande mängd kavring eller rågbröd
2 dl vällagrad riven ost
1 dl finhackad röd lök
2 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
2 dl majonnäs
2 krm svartpeppar
2 dl bostongurka
1 dl finhackad röd paprika
400 g finhackad rökt skinka
svartpeppar
ev salt

Blanda ihop riven ost, finhackad lök, crème fraîche, majonnäs, senap, hackad skinka, paprika och bostongurka. Smaksätt med salt och peppar. Varva bröd och smet. 
Garneras med lite extra skinka, gräslök och hackad paprika, gurka och tomat. Vegetariskt alternativ: Byt ut skinka mot mot hummus och bönsalsa.

Laxtårta

Laxtårta ca 8-10 personer

6 halvcirklar Hönökaka
2 dl vällagrad riven ost
1 dl finhackad röd lök
2 dl gräddfil eller creme fraiche
2 msk svensk senap
4 msk finhackad dill
2 dl majonnäs
4 finhackade hårdkokta ägg
2 krm svartpeppar
4 msk finriven pepparrot
400 g grovhackad kokt lax
salt

Blanda ihop riven ost, finhackad lök, gräddfil, majonnäs, senap, de hackade äggen, finhackad dill, lax, pepparrot och smaksätt med salt och peppar. Varva bröd och smet. 
Eventuellt kan tårtan garneras med lite extra lax, dill, gräslök och hackad paprika eller tomat.
Vegetariskt alternativ: Byt ut laxen mot hummus. 

Laxpaj

Laxpaj i saffran och lime

Laxpaj i saffran och lime med spenat, vitlök, chili, blomkålssvamp och morot. Vegetariskt alternativ: byt ut laxen mot quorn. 

Recept
300 g tärnade lättstekta bitar av lax eller quorn
100 g hackad fräst blomkålssvamp
50 g hackad förvälld spenat
1 finhackad fräst gul lök
5 hackade frästa vitlöksklyftor
½ g saffran
1 kokt finskuren morot
renasp från en limefrukt
3 ägg 
2½ dl mjölk
1 dl creme fraiche
3 tsk hackad koriander
2 msk paprikapulver
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar 

Pajdeg:
50 g smör
½ dl matolja
½ dl olivolja
3 msk gräddfil
2 msk äppelcidervinäger 
2 dl durumvetemjöl
1 msk svarta sesamfrön
100 g havregryn
2 msk potatismjöl
1 tsk paprikapulver
1 msk vatten 

Sätt på ugnen 200°.
Koka upp saffran med grädde creme fraiche och mjölk och låt svalna. Vispa ihop äggen med mjölkblandningen och kryddor.
Mjukgör smöret till rumstemperatur.
Arbeta alla ingredienser till pajdegen och låt degen vila i kylskåp en timma.
Platta ut degen i formen och förgrädda ca 10 minuter.
Fördela ingredienserna jämnt i pajskalet
Slå smeten över anrättningen och grädda i ca 25-45 minuter beroende på tjockleken på pajen (håll koll ordentligt under hela bakningsförloppet.) När stanningen stannat (stelnat) är pajen klar.


Fler recept från Stefan Grynge

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.