Skövdelöpare i toppen på ett av världens tuffaste lopp

Viktor Stenqvist
Viktor Stenqvist placerade sig på 45:e plats i ett av världens tuffaste lopp – Ehunmilak i norra Spanien. Foto: Rasmus Persson.

Ehunmilak anses att vara en av världens tuffaste löptävlingar. I helgen gick tävlingen av stapeln i Baskien i norra Spanien där Team Billingen X-trail fanns representerade. 

Av lagets fyra representanter lyckades Karl-Fredrik Andersson och Viktor Stenqvist allra bäst. De lyckades ta sig igenom hela banan på 168 kilometer och 11 000 höjdmeter och knep dessutom två framskjutna placeringar. Bland 500 deltagare placerade sig “Kalle” på 23:e plats medan Viktor slutade 45:a. Att genomföra hela banan tog ungefär 30 timmar för de båda.

– Jag är väldig nöjd att jag lyckades ta mig i mål, det var sjukt tufft där ute! Jag hade visserligen hoppats på en bättre placering men i och med att det är första gången som jag tävlar här så är jag väldigt nöjd med genomförandet, berättar Karl-Fredrik Andersson.

Tungt för Rasmus och Sofia

För Rasmus Persson och Sofia Smedman slutade dock inte tävlingen lika lyckligt. Rasmus tvingades avbryta loppet efter tio mil på grund av stora fotproblem. Sofia höll ut ytterligare tre mil innan krafterna tog slut fullständigt.

– Det är såklart väldigt tråkigt att behöva bryta ett lopp. Samtidigt är jag stolt över att jag vågade starta så offensivt som jag gjorde och att jag var med och kämpade om topplaceringarna ända fram tills jag valde att kliva av, säger Sofia Smedman.

Dela artikeln: