Skövdekockens flankstek med purésås och potatisgratäng

recept flankstek
Stefan Grynge delar med sig av ett underbart recept på flankstek med en härlig potatisgratäng.

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige. Denna veckan serveras flankstek.

Varför valde du flankstek och vad ska man tänka på när man tillagar det?

-Svensk flankstek är lätt att få tag på i butiken. Det är ett relativt billigt oxkött. Den har på senare tid gått upp något i pris beroende på sin popularitet men är fortfarande prisvärd. Den blir bäst vid lågtemperaturstekning. 

Stefan Grynge

Tillagning för flankstek

Grilla eller stek köttet i hög värme på spisen för att få en yta på köttet. Lågvärmestek sedan i 100-gradig ugn till en innertemperatur är uppnådd på 55 grader.

Recept på grönsakspurésås med kålrabbi och paprika

5-6 portioner
100 g champinjoner
200 g kålrabbi
1 liten bit paprika
1 liten morot
½ gul lök (medelstor)
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
1 dl kraftig sky eller buljong
½ dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tomat eller 5 cocktailtomater
1 tsk paprikapulver
1 granatäpple kan uteslutas
2 dl grädde
salt
peppar

Skala och hacka lök, vitlök, morot, paprika och kålrabbi. Rensa och grovhacka champinjonerna och hacka dem. Fräs paprika, lök, kålrabbi och champinjoner i smöret. Häll på saften från granatäpplet, skyn och vinet.

Tillsätt den skurna tomaten, tomatpuré och paprikapulver. Låt koka tills kålrabbin och morötterna mjuknat. Kör allt i en mixer tills konsistensen börja bli purélik. Häll tillbaka i kastrull och tillsätt grädden.

Låt koka till lagom så konsistens späd med vatten om den blir tjock. Smaksätt med salt och peppar.

Recept på Grynges potatisgratäng

ca 6 portioner
7 dl gräddmjölk (4 dl mjölk och 3 dl grädde)
1½ kg skivad rå potatis
2 stycken finhackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
½ dl finriven parmesanost
1½ dl riven ost
salt och peppar 

Koka upp potatisen i gräddmjölken. Sautera löken och vitlöken i lite smör.
Smöra en ugnsfast form. Häll i den gräddmjölkskokta potatisen parmesanosten och löken i formen. Ev kan lite uppkokt mjölk tillsättas om gratängen ser torr ut.

Grädda i 175° ugn ca 1 timma och 30 minuter. Efter ca 30 minuter strös osten på.


Fler recept från Stefan Grynge

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på mitt vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka.

Följ Stefan Grynge på instagram här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*