Skövdekocken Grynges BBQ-griljerade kamben

Stefan Grynge recept
Grynges BBQ-sås blir underbar till dessa kamben.

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Denna veckan serveras det ett recept på BBQ-griljerade kamben med BBQ-sås. Som tillbehör passar exempelvis en parmesangratinerad blekselleri, bakad potatis med citron- och koriandersmör, tomat- och paprikasmör, samt tomatsallad med selleri och rostad vitlök. Visst låter det helt underbart!

Recept kamben

Stek kambenen i 200-gradig ugn med salt och peppar ca 30 minuter. Dra ner temperaturen till 100 grader och pensla med BBQ-sås. Stek i 3-4 timmar under lock. Köttet ska nästan falla av från benet. 

Recept Stefan Grynges BBQ-sås

Receptet ger ca 7-8 dl färdig sås. Blanda:

1 dl tomatpuré,
1 dl hackade tomater,
4 msk rödvinsvinäger,
3 dl chilisås,
2 rivna äpplen,
1 msk kinesisk soja,
1 tsk smulad torkad rosmarin,
1 tsk torkad timjan,
1 tsk grovmalen svartpeppar,
3 finhackade vitlöksklyftor,
1 finhackad gul lök,
1 dl honung,
½ vegetarisk buljongtärning.

Blanda allt och koka ca 10 minuter på låg värme. 


Fler recept från Stefan Grynge

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.