Skövdekocken Grynge serverar vegetariskt från Italien

Stefan Grynge - vegetariskt recept
Foto: Stefan Grynge

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Denna veckan serveras det grillad italiensk scamorza affumicata (rökt ost) och frittata med paprika, tomat och rostad vitlök samt hemgjord smör- och basilikaslungad gnocchi som med fördel serveras med rostad brysselkål.

Recept gnocchi, 4 personer

Blanda 500 g kall kokt pressad potatis med 1,5 dl vetemjöl, 2 äggulor, 2 tsk olivolja, 1 msk tomatpuré, 1 tsk paprikapulver och 1 tsk salt till en smidig deg.

Rulla 2 mc tjocka rullar och skär 1,5 cm skivor och tryck till med en gaffel och koka dem i rikligt lättsaltat vatten några minuter tills de flyter upp. 

Recept frittata, 4 personer

8 ägg,
1 finhackad röd paprika,
10 ugnsbakade babytomater i skivor,
1 finhackad gul lök,
1 dl riven västerbottenost (eller vad man föredrar för ost)

Vispa ihop äggen med 4 msk vatten och lite salt. Fräs lök och paprika i smör och matolja och fräs en liten stund. Tillsätt tomaterna och slå på äggsmeten. Grädda på låg temperatur. Tillsätt osten och vik ihop och vänd omeletten i pannan innan servering. Smaklig måltid!


Fler recept från Stefan Grynge

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.