Skövdekocken Grynge bjuder på recept på timjan- och pankostekt torskrygg

Stefan Grynge recept pankopanerad torskrygg
Foto: Stefan Grynge

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Vad sägs om en timjan- och pankostekt torskrygg med ugnsstekt potatis, rökt rostad skinka, smörbakad palsternacka, friterade örter och rotfrukter, samt lime- och auberginesås?

Recept på timjan- och pankopanerad torskrygg

Ingredienser för 4 portioner
500 g torskrygg (4 bitar à ca 125 g / styck)
vetemjöl
ägg 
1 msk finhackad timjan 
2 tsk torkad timjan 
panko (går bra med ströbröd)
salt och peppar 
matolja
smör 
Panering

Häll vetemjöl på ett fat, slå sönder äggen i en vid bunke, häll panko-ströbröd på ett fat. Salta fisken, vänd i vetemjölet, doppa i ägget, krydda med timjan och vänd i ströbrödet och tryck till ordentligt så att det blir tätt med panering. Stek fiskfiléerna i gyllenbrunt fett (smör och olja) ca 3-4 minuter på varje sida till en innertemperatur på ca 44-45 grader (fisken eftersteker till serveringstemperatur på ca 48-49 grader.

Rosta 8 halva tunna skivor av skinka i 200 gradig ugn ca 8 minuter. Tag ut och låt kallna

Recept aubergine- och limesås

1 finhackad gul lök
1 aubergine 
2 msk smör
2 dl fiskbuljong 
1 rivet äpple
1 dl grädde
2 msk hackad persilja
limerasp (zest) från en lime
3 msk saft från lime
nymald svartpeppar
salt

Stick några hål i auberginen med en nål och baka den hel i 175 gradig ugn ca 1 timma och låt svalna. Dela den och skrapa ur med en sked och grovhacka. Fräs löken i smör och tillsätt fiskbuljongen, äpple, limerasp, limesaft, aubergine och koka på svag värme cirka 3-4 minuter. Tillsätt grädde och persilja och mixa såsen slät och grön och smaka av med lite salt och peppar.


Fler recept från Stefan Grynge

Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål

Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.