Skövdekocken Grynge bjuder på ett recept på rotsaksrakor och hemgjord vinbärssylt

Stefan Grynge recept kålrotsrakor
Foto: Stefan Grynge.

Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur och är en uppskattad skövdeprofil. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.

Idag föreslår Grynge grillat sidfläsk med kålrotsrakor gjorda på potatis, kålrot, morot och lök serveras med hemgjord röd vinbärssylt samt salt- och svartpepparrostade äpplen. För de som önskar ett vegetariskt alternativ; använd quorn istället för rimmat fläsk.

Recept på rotsaksrakor

500 g skalad finriven potatis
200 g skalad finriven kålrot
1 finhackad gul lök
100 g skalad finriven morot
2 ägg
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser.
Grädda rårakorna i en panna på spisen. 

Recept på vinbärssylt

1 liter röda vinbär
650 g socker
3 msk konjak
4 msk vit balasmikovinäger
3 krm salt

Blanda alla ingredienser och koka ca 6-7 minuter på spisen. Drag från spisen och låt kallna. Frys in i småförpackningar. Håller sig ca en vecka i kylskåp


Fler recept från Stefan Grynge

Timjan- och pankostekt torskrygg

Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål

Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Kokt rimmad skinka med puréstuvad svartkål och sellerikål

Grynge tipsar om sina bästa tårt- och pajrecept till sommaren

Torskrygg

Klassiska svenska grytor på Grynges vis

Grynge serverar vegetariskt från Italien

Grynges BBQ-griljerade kamben

Grynges Pommes Beignets

Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida

Flankstek med purésås och potatisgratäng

Stefan Grynges potatissallad

Vegansk förrättstallrik

Stefan Grynges morotssoppa

Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis

Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush

Sashimi i kuber

Vem är Stefan Grynge?

Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina nästan 3000 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.

Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.