Skövdebrottare uttagen till ungdomslandslaget i brottning

Simon Karlsson Skövde ABK brottning
Simon Karlsson är taggad och laddad inför träningsläger och tävling med svenska ungdomslandslaget.
Skövdebrottaren Simon Karlsson är uttagen till Ungdomslandslagets träningsläger i Rumänien den 9 maj och är hemma 13 maj. Men väl där tävlar han och representerar Sverige i ålderskategorin 14-17 år, 51-55 kg.

Simon Karlsson är född 2004 och började träna brottning för åtta år sedan. Men för sedan några år tillbaka, när han började vinna svårare matcher var det dags att bli mer seriös med träningen. Det har tagit honom ända tills ungdomslandslaget.

Unik brottarstil

Simons speciella brottarstil utmärker sig genom att han läser av motståndaren, så motståndaren får en falsk trygghet. Han överraskar också med icke-konventionella grepp som gör det svårt för motståndaren att veta vad som står på tur.

Hur blir man ut till ungdomslandslaget?
-Främst ungdoms-SM, där har man en oskriven lag att man alltid tar vinnarna där. Där lyckades han inte i år, men han fick ett wild-card. Det har gått bra i FT-Cupen och Tallinn Open där han senast vann, svarar SABKs Bert-Ola Karlsson.

Skövde ABK Brottning, Simon Karlsson Skövde

Intervju med Simon Karlsson

Vad förväntar du dig på plats i Rumänien?
-Tuffare motstånd, annorlunda brottningskulturer. De baltiska länderna brottas mer på utsidan och är fysiskt starka. Så jag är riktigt taggad, säger Simon Karlsson.

Är det några andra brottare du känner som också åker dit?
Två stycken som är från Sverige. Vad har du för förväntningar på träningslägret? Bra sparring, så man blir inkörd till matcherna.

Hur kommer det sig att du har lyckats inom brottning?
-Jag har alltid försökt att träna för att få upp fysiken för att kunna orka alla matcher och utveckla allt jag kan. Har jag varit i en match, där jag känner att jag inte gjort allt, så försöker jag att fokusera på svagheterna. Jag tror det är disciplinen jag har att tacka, säger Simon.

Vilka dagar är det tuffare?
-Det finns vissa dagar, när det inte går bra, greppen sitter inte och man inte känner sig så stark. Då backar jag och går igenom matcherna i huvudet.

Vilken stöttningen ger dig klubben?
-Tränarna säger till om det går bra och även om det inte går så bra. Men jag tar även bussen en gång i veckan till Lidköping för att få annan sparring.

Vad är målsättningen med tävlingen?
-Att vinna så klart, i andra hand placera mig bra, skrattar Simon Karlsson.