Skövde värd för SM-veckan vintern 2023

Arena Skövde - Skövde äventyrsbad - Skövde city news
Foto: Roderick Hristov
Nu är det utvärderat och klart! Riksidrottsförbundet och SVT har utsett Skövde står som värd för SM-veckan vintern 2023.

–Vi är mycket stolta och glada över att få stå som värd för SM-veckan och därmed få möjlighet lyfta fram Skövdes fantastiska föreningsliv. Satsningen stärker Skövde som idrotts- och besöksstad och visar på att vi har ett etablerat och rikt idrottsliv, säger Katarina Jonsson (M) kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.

–SM-veckan ger oss en fantastisk möjlighet att marknadsföra Skövde och visa övriga Sverige vad vi har att erbjuda i form av både föreningsliv och arrangörsförmåga säger Johan Ask (S) kommunalråd.

Många sporter samlas på Skövdes olika arenor

Styrkesport, dans, kampsport, bollsport, motorsport, skidsport och e-sport är exempel på idrotter som kan ta plats under SM-veckan på Skövdes olika idrottsarenor.

–Vi vill även bredda perspektivet för hur idrottsarenor kan se ut när vi öppnar upp vårt kulturhus som tänkbar arena, säger Anders Ståhl, affärsutvecklare Skövde kommun.

Skövde kommun ser flera vinster med arrangemanget

Skövde kommun hoppas på en ökad turistekonomisk omsättning. Man sneglar bland annat på SM-veckan i Sundsvall 2019 där man fick en turistekonomisk omsättning på 33 miljer kronor och lockade över 70.000 besökare. Utöver detta tillkom massor med publicitet som värderades till drygt 99 miljoner kronor.

Jag ser med glädje och spänning fram emot arbetet att i bred samverkan planera och genomföra ett av Skövdes största evenemang någonsin. SM-veckan blir ett sätt att ytterligare positionera Skövde som en stark idrotts- och arrangörsstad i Sverige, säger Mats Olsson, VD Next Skövde.

Fakta om SM-veckan

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad, huvudort eller region. SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige. Syftet är också att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar samt att öka SM-tecknens status. SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund (SF) vilka representerar upp emot 250 olika idrotter (grenar).