Skövde Pride är hoppfulla inför årets festival

Skövde Pride går av stapeln den 27 september och pågår i två dagar. VI tog tempen inför evenemanget med Skövde Prides ordförande Christian Kinnunen.

Varför behövs en Pridefestival i Skövde?

-Vi ser ett starkt behov av en närvaro av vår förening och andra parter inom HBTQ-rörelsen. HBTQ-personer söker säkra och trygga platser, liksom nätverk för att kunna få känna sig sedda, hörda och bekräftade. Vi lever (fortfarande) i en tid där högerextremism finns närvarande runt husknuten, dessa mörka krafter ska aldrig få hindra HBTQ-rörelsen framåt. Vi måste aktivt manifestera och visa vår närvaro, säger Christian Kinnunen som är ordförande i Skövde Pride.

Vad är fokustemat i år?

-Fokustema eller budskap för årets festival är beslutat att bli Trans.
Vi riktar således in oss på transpersoner, transpersoners anhöriga och egentligen allt som rör transgener-rörelsen. Trans innefattas i hbTq och vi vill med anledning av senaste tidens mord, misshandel, hot & förföljelse av transpersoner uppmärksamma problemen och göra något åt detta.

-Detta gör vi på vårt håll bäst genom föreläsningar om & för transpersoner, anhöriga etc. Årets tema ska genomsyra temat Trans på så många plan det går. I årets program kommer man hitta programpunkter som direkt anknyter till transpersoner, säger Christian.

aleksa lundberg pride skövde
Aleksa Lundberg. Foto av Casia Bromberg.

Det kommunicerades tidigare att Aleksa Lundberg blir den som inviger Skövde Pride 27 september. Aleksa kommer även att hålla ett seminarium samma kväll. Hon föddes som pojke och kom ut som transsexuell tjej vid 17 års ålder.

Idag är hon Sveriges första utbildade skådespelare som är öppen med sin transbakgrund. Aleksa delar också med sig av sin personliga resa, upplevelser och erfarenheter av att komma ut som transsexuell.

Hur många har varit med tidigare och hur många hoppas ni på i år?

-Sett till antalet deltagare som utställare i PridePark har det varit runt 30-talet utställarplatser/ tält samt över 2500 deltagare i paraden 2015, sedan dess har vår parad växt sig allt längre och större till antalet deltagare. Glöm där heller inte bort alla underbara besökare som står längst paradvägen för att på så vis deltaga med sin närvaro för vår kärleksfulla manifestation.

-Det är svårt att räkna på hur många som kommer att deltaga i år. Dels har vi öppnat upp möjligheten för att anmäla sig som volontär till årets festival, där har vi redan fått in runt 10 intresserade av att arbeta som volontär vilket är roligt, några är sedan tidigare volontär i vår förening samt några nya namn som tillkommit. Vi är vidare 7 aktiva i vår styrelse som arbetar på högvarv med att sy ihop planeringen inför årets festival, berättar Christian Kinnunen.

-Vi har sett en stor efterfrågan av vår festival, som bekant höll vi 2018 ingen egen festival. Vi har blivit kontaktade av många aktörer i Skaraborg, främst i Skövde som frågat oss om kommande evenemang. Liksom allmänhet som visat sitt intresse för att man vill ha Skövde Pridefestival. Vi är eniga om att vi ser ett stort behov och framförallt efterfrågan av vår produkt Skövde Pridefestival.

Vilka förutsättningar har ni haft för att arrangera ett lyckat evenemang? Ställer Skövde kommun och företagare upp?

-Vi har sedan år ett dvs 2015 haft en bra uppslutning på huvudsponsorer och samarbetspartners, alla är lika viktiga oavsett om man skjuter till ett specifikt kapital (genom bidrag som vi som förening ansöker om) eller bistår med lokaler etc. Vi ser i år ett än större intresse från flera håll om sponsring och samarbeten för festivalen. I år har jag tillsammans med vår styrelse öppnat nya dörrar och brutit ny mark för fler långtidssamarbeten. Detta är viktigt för såväl årets evenemang så som kommande festivaler, berättar Christian.

Christian Kinnunen fortsätter:
-Vidare kommer vi att arbeta mer aktivt med att upprätthålla kontakter fortlöpande under årets gång även innan och efter festivalen för att knyta starkare band. Ett av mina mål jag tog med mig in i styrelsen som invald ordförande för Pride Skaraborg var att utveckla föreningens struktur, synlighet i Skaraborg och våra evenemang. Detta innefattar en närmare kontakt med samtliga parter som bistår oss att arbeta fram och genomföra Skövde Pridefestival.

Så totalt sett ser det bra ut inför festivalen?

-Jag är övertygad om att vi kommer leverera en riktigt fin festival 2019. Bland annat har Skövde Kommun varit en av våra två huvudsponsorer sedan 2015 och så även i år, vidare har vi suttit i möte och dialog med InExchange som även i år går in som huvudsponsor, avslutar Christian.