Skövde kommun varnar från att bada i Boulognersjön

Boulognersjön Skövde

Nya prover visar på förhöjda halter av bakterier i sjön. Varningsskyltar sätts upp under eftermiddagen.

Skövde kommun går nu ut på sociala medier och varnar badande från att bada i Boulognersjön. Detta pga av att prover visat på förhöjda halter av bakterier.

För mycket Enterokocker

Det senaste vattenprovet visade på otjänligt vatten pga av Enterokocker som uppvisade ett mätvärde på 400, vilket är betydligt högre än vad man anser vara ok. Gränsen ligger på 300 för tjänligt vatten. Proverna togs den 15 juli och har nu analyserats, så det kan ha funnits för mycket bakterier de senaste dagarna för de skövdebor som badat.

Förbjuder ej bad – avråder dock från bad i Boulognersjön

-Man kan få magont och möjligvis diarre och lös avföring. Men det är ingen risk för livet. Det är inte ett förbud att bada, men vi avråder, säger Morgan Sjöberg på Samhällsbyggnad, Park och natur.

-Vi kommer att beställa nya prover enligt rutin imorgon kl 07:00. Har ökat inflödet av vatten till sjön för att det ska renas snabbare, säger Morgan Sjöberg på Samhällsbyggnad, Park och natur. Vi kör en bil direkt till Karlstad för att vi ska kunna påbörja odlingen. Då får vi ett besked på söndagen om det fortfarande är förhöjda värden. Vi kommer att ta nya prover tills det visar positivt, försäkrar Morgan.

Vad beror det på?
-Vi har haft några dagar med varmt väder och fåglar som gör sina behov i vattnet. Denna kombinationen är inte riktigt bra, avslutar Morgan.

Uppdatering 2019-07-22: De nya mätvärderna har nu inkommit och det är åter fritt fram att bada i sjön igen. Läs om Boulognersjöns nya provtagningsvärden som visar att det är fritt fram att bada igen.

Dela artikeln: