Skövde kommun storsatsar på cykel på Billingen

Anders Ståhl, affärsutvecklare Skövde kommun vid Billingen, Skövde
Anders Ståhl, affärsutvecklare för Skövde kommun har sett att tidigare satsningar fallit väl ut och ser fram mot den nya satsningen.
I veckan startades första delen av den stora cykelsatsningen på Billingen. PEAB börjar nu att förbereda marken för en cykelpark med pumptrackbana och teknikbana för mountainbike precis vid parkeringen och strax utanför IF Hagenstugan.

Tanken är att det ska vara klart till Sweden Outdoor Festival som sker den 14-15 september. I första etappen gör man just nu en en lättare bana för barn, ungdomar och nybörjare som placeras mittemot IF Hagenstugan.

-Vi använder oss av skidvärldens färgbeteckningar grön, blå röd och svart för att markera svårighetsgraden på banan. Här blir det en grön pumptrackbana, pekar Anders. Den röda planeras att starta våren 2020 den är för de som önskar lite mer avancerad åkning, säger Anders Ståhl, affärsutvecklare för Skövde kommun.

Exempelbilder från planeringsarbetet visar hur det kan bli

Exempelfoton är från planeringsarbetet som PEAB, tillverkaren av banan och Skövde kommun har som underlag.

Mountainbike teknikbana, och Pumptrackbana, vid Billingen Skövde
Här visas hur det kan bli med teknikbanan för mountainbike till vänster och pumptrackbana ntill höger i bilden
Mountainbike teknikbana, Billingen Skövde
En närmare exempelskiss på planeringsarbetet för teknikbanan för mountainbike
-Tanken är att banan ska smälta in i miljön på ett fint sätt, berättar Anders Ståhl.
Teknikbana för mountainbike, Skövde, Billingen
Ytterligare exempelbild som exemplifierar teknikbanan för mountainbike

Billingeberget en bra fritidsdestination

-Det här är bara starten på en stor cykelsatsning. Cykling i alla former är riktigt stort just nu. Exempelvis har Cykelvasan 22.000 deltagare och dessa människor är en bra målgrupp för kommunen, säger Anders. Vår förhoppning är att besökare inom två timmars restid ska välja Billingen som fritidsdestination.

Varför är det här viktigt för Skövde?
-När man funderar på att flytta till en stad är tillgång till en stimulerande fritid en av de viktigaste aspekterna. Det här projektet fyller en del av de kraven väl, både för skövdeborna och även för de som funderar att flytta hit eller reser hit i besökssyfte, svarar Anders Ståhl.

Anders Ståhl, affärsutvecklare Skövde kommun vid Billingen, Skövde
Anders Ståhl gör tummen upp för det nyligen påbörjade arbetet på Billingen. Foto: Roderick Hristov.

Hur har de tidigare satsningarna på Billingen fallit ut?
-Det är väldigt positivt just nu. Allt som händer här tas emot positivt. Det syns att insatserna vi gör är uppskattade. Titta här, trots att vi är här nu vid den här tiden på dygnet (red anm: när intervjun görs) är det ändå mycket folk i spåren, berättar Anders och pekar på människor som promenerar, springer och cyklar.

-Vår målbild är att Billingen (tillsammans med Arena, city osv) skall bli en stark weekend-destination, att många kommer till Skövde, hyr cykel, badar på arenan, bor på något hotell i staden och käkar gott på restaurangerna. Vi ska även sätta upp besöksräknare så snart det är möjligt, berättar Anders Ståhl.

Företaget Träningskonsulten tycker satsningen är i linje med vad folk önskar sig

Patrik Johansson, Träningskonsulten
Patrik Johansson, Träningskonsulten. Foto: Roderick Hristov.

Vi tog ett kort snack med Patrik Johansson som driver företaget Träningskonsulten som finns på Billingen, om hur det känns med satsningen.

-Det är skitskoj, det är riktigt häftigt och det ska bli kul att se hur stort det blir. Cykel är stort i Sverige och det är viktigt att ha en anläggning som möter kraven. Man måste skapa en anledning att besöka Billingen, och det tycker jag att man är på väg att bygga.

Träningskonsulten har i år även börjat med cykeluthyrning.
-Det är mycket skövdebor som hyr cykel, men även många företag som kommer och cyklar som företagsaktivitet och även att de kanske väljer att ha oss som guide eller stöd till sin teknikträning. Men det är även mycket folk från Skaraborg och vi märker också att många danskar har lyckats hitta hit. Cykelspåren blir roligare och det är mer tillgängligt. Det lockar folk, säger Patrik Johansson.

Fakta: Vad är pumptrack?

Det är en byggd bana där man med hjälp av en pumpande ‘upp och ner’-rörelse kan driva cykeln, skateboarden, rollerbladesen och sparkcykleln framåt istället för att trampa. Den går lite kringelikrokigt och ger en skön känsla i maggropen. Den är perfekt för att öva balans, lära sig färdigheter och förbättra sitt självförtroende på cykeln. En pumptrackbana är roligt att åka i för alla åldrar och färdighetsnivåer.

Dela artikeln: