Skövde inte med bland 100 bästa näthandelsstäderna

Skövde stad
Skövde lyckades inte hamna bland topp 100

Payson och Svea Ekonomi har genomfört sin årliga kartläggning av Sveriges bästa e-handelskommun enligt ehandel.se. Skövde hamnade inte ens bland de 100 bästa städerna.

Payson och Svea Ekonomi har genomfört sin årliga kartläggning ”Sveriges bästa ehandelskommun”. Kartläggningen har tagits fram med hjälp av statistik från Allabolag.se och SCB. Därefter har ett index beräknats fram för att undersöka var i landet näthandeln spirar som allra mest.

Resultatet visar att skärgårdskommunen Vaxholm landar titeln som Sveriges bästa ehandelskommun. Därefter placerar sig, föga förvånande, Stockholm och tredjeplatsen knips av den jämtländska kommunen Bräcke.

Under 2018 startades det e-handelsbolag i hela 80 procent av Sveriges kommuner.

Nya köpbeteenden

– Köpmodellen har på kort tid kastats om i grunden. Det första steget i köpprocessen är numera att söka efter produkten online och de fysiska butikerna besöks först när man vill bekanta sig närmare med varan. Det finns flera anledningar till att butikernas utveckling ser ut som de gör. Det är exempelvis betydligt lättare att börja sälja produkter online än i fysisk butik. Och även fast man driver en fysisk butik förväntar sig kunderna att företaget ska ha en hemsida där man kan se produkterna, säger Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi.

Viktigt för butiker att förstå nytt konsumtionsmönster

– E-butikernas framfart och ständiga anpassningar påverkar givetvis också vårt konsumtionsmönster. E-handlare jobbar idag med allt ifrån inspiration på sina sajter till ”how to-content”. Det här gör bland annat att vårt butiksstrosande för inspiration flyttas till nätet där vi istället ”skärmshoppar”. Det vill säga att vi exempelvis fyller varukorgen men inte checkar ut. Dessa mönster är viktiga att kartlägga för att ytterligare förstå sina konsumenter och kunna öka butikens försäljning, säger Emma Lindgrene-handelsexpert på Svea Ekonomi.

Skövde på 111:e plats i Sverige

Allra minst blomstrar e-handeln i Borlänge, Bollnäs och Karlshamn. Skövde hamnar utanför topp 100-listan och hamnar på en 111:e plats.

Andra närbelägna städer är Tidaholm (plats 59), Skara (plats 132), Lidköping (plats 163), Hjo (plats 177) och Tibro (plats 196).

– Det finns en enorm tillväxt för e-handeln i hela Sverige, inte bara i storstäderna. Den här kartläggningen visar på den främsta styrkan med e-handel, att den inte behöver vara geografiskt bunden. Det i kombination med säkra betallösningar och snabba leveranser gör att många vänder sig till e-butiker istället för fysiska. Allt fler inser detta och tar steget för att starta e-handel, säger Emma Lindgren, e-handelsexpert på Svea Ekonomi.

Så här gjordes undersökningen

Med hjälp av data från Allabolag.se har samtliga nystartade e-handelsföretag under 2018 i Sverige kartlagts. Totalt startades 2 231 e-handelsföretag. Antalet nystartade e-butiker har sedan jämförts mot antal invånare i Sveriges alla kommuner för att få fram ett indexvärde. Värdet visar var i landet e-handeln är på starkast framfart. Invånarstatistiken är hämtad från SCB.

Skövde city news har försökt nå representanter för kommunen och företagsorganisationer, men inte fått någon kommentar till om man har en strategi för att öka antalet av dessa företag, eller om tidigare insatser har gjorts.