Skövde finalist i Årets superkommun 2019

Skövde stad
Foto: Roderick Hristov
Dagens Samhälle har idag utsett Skövde till en av tre finalister när tidningen för femte året rankar Årets superkommuner 2019. Rankingen lyfter fram goda exempel på kommuner som står starkt rustade för framtiden.

Dagens Samhälle tittar i sin ranking på en rad olika parametrar och utser årligen Sveriges superkommuner i tre olika kategorier. Skövde är för andra året i rad en av de tre finalisterna i kategorin småstads- och landsbygdskommuner.

Dagens Samhälles motivering

”Arbetsmarknaden är en stark gren för Skövde, men även inom barnomsorg och demografi får kommunen goda betyg. Nyligen kunde Göteborgsposten berätta att Volvo, som är en stor lokal arbetsgivare, investerar 1,6 miljarder kronor i en ny produktionslinje i sin fabrik. Skövdes arv som industristad är med andra ord i högsta grad levande. Skaraborgs regemente, P4 i Skövde, kan också väntas få utökade uppgifter i takt med att Sveriges försvar byggs ut.”

– Det gläder mig att Skövde är en av finalisterna även i år. Skövde vill alltid ligga i framkant när det gäller kommunens attraktivitet i form av engagerat näringsliv, aktivt bostadsbyggande och god kvalitet på våra välfärdstjänster. Nomineringen är ett bevis på att allas hårda arbete ger effekt, säger Katarina Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

Förra årets gavs Skövde en andraplacering

Förra året kom Skövde på en andra plats i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. 2019 års vinnare kommer att utses på Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm den 15 maj. De två andra finalisterna i kategorin är Varberg och Kalmar.

Om Årets superkommuner

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik och är indelad i 18 kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå. Av de 18 kategorierna är sju helt nya för i år och är baserade på Agenda 2030-målen.

I storstadskommuner ingår de tre storstadsregionerna samt kommunerna nära dem. I kategorin städer/stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare, varav 40 000 i största tätorten, samt kommunerna nära dem. I kategorin småstad- och landsbygdskommuner ingår övriga kommuner.