Skövde Energi minskade koldioxidutsläppen med 102.279 ton förra året

Skövde Energi - Skövde city news
Foto: Roderick Hristov
Varje år tar Skövde Energi fram ett klimatbokslut tillsammans med ett oberoende forsknings- och utredningsföretag. Bokslutet analyserar på vilket sätt Skövde Energis verksamhet påverkar de globala utsläppen av koldioxid.

På Skövde Energi använder man förnybara bränslen för att producera el och värme till kunderna. Deras egna utsläpp är lägre tack vare en näst intill fossilfri produktion. Det gör att man i sin uträkning jämför med hur mycket mindre koldioxiutsläpp man släpper ut, jämfört med sämre alternativ.

Minskar behovet av sämre alternativa källor

-Dessutom ersätter vår el och värme sämre alternativ, vilket innebär att vi faktiskt minskar utsläppen av fossil koldioxid. Klimatbokslutet visar hur mycket mer koldioxid som skulle släppts ut på jorden om inte fjärr- och kraftvärmen i Skövde funnits, uttalar sig Åsa Holmqvist Ekman, kommunikationsansvarig på Skövde Energi i ett pressmeddelande.

-Det kan vara lite svårt att få grepp om hur mycket koldioxid det faktiskt rör sig om, men förra året hjälpte vi till att minska koldioxidutsläppen på jorden med 102 279 ton.

Motsvarar Skövdes invånares köttkonsumtion under tre år

-Om vi drar parallellen till klimatdebatten där det pratas mycket om hur vår konsumtion av kött påverkar klimatet, så är det lika mycket som om alla Skövdes invånare inte åt kött under tre hela år! Eller om du skulle åka bil 15 013 varv runt jorden, förklarar Åsa Holmqvist Ekman.

Dela artikeln: