Restaurangägare i Skövde känner av Coronavirusets effekter

Libanon Meze & Bar Skövde
Foto: Roderick Hristov
Även Skövdes företagare får smaka på Coronavirusets effekter. Inom restaurangnäringen tar man nu stöttning av varandra för att hantera ett starkt minskat kundunderlag.

De restaurangägare som Skövde city news pratat med nämner ett sviktande kundunderlag på upp till 80% av bokningarna för exempelvis fredagskvällen.

-Jag har aldrig haft så lite en fredag som idag, säger Eddy Lundkvist, ägare till Den lilla krogen.

Flera restaurangägare nämner ordet katastrof och känner sig förtvivlade.

Restaurangen Libanon Meze & bar började känna av Coronaeffekten denna veckan också. De märker att folk är mer återhållsamma och märker av en minskad lunchefterfrågan.

Flera restaurangägare riskerar att säga upp anställda

Flera ägare till restauranger säger att de riskerar att behöva säga upp personal och har redan minskat på timanställd personal.

Hur länge är den här situationen hållbar?
-Det går inte alls att hålla på så här om det inte kommer bli stöd till företagarna. Det kommer bli jättestora konsekvenser. I Stockholm stänger man ställen vissa tillfällen. Vi har inte kommit dit ännu i Skövde, svarar Eddy.

Har ni företagare fått någon dialog och stöd från Skövde kommun?
-Skövde kommun skulle exempelvis se om Miljö och Hälsa inte behövde fakturera just nu. Jag har pratat med Näringslivsenheten på kommunen om situationen och de skulle återkoppla när de pratat mer internt, säger Eddy Lundkvist på Den lilla krogen.

Restaurangägare ska träffas och diskutera tillsammans

Foad Karadag, ägare till Libanon Meze & bar, har bjudit in flera restaurangägare i början på nästa vecka för att träffas. Tanken är att man ska diskutera situationen. Man hoppas kunna byta erfarenheter och läsa av situationen.

Många åtgärder görs för att minska risken för smittan

Libanon Meze & Bar Skövde
Handsprit finns överallt på Libanon Meze & Bar. Skövde city news räknar ihop fem flaskor under vårt korta besök där.

Den Lilla krogen gör viktiga åtgärder

Hur gör Den Lilla krogen för att minska risken för att smittan sprids?
-Vi har handsprit överallt, det har vi inte haft tidigare för gästerna. Vi städar jäkligt bra redan och håller hygienen i själva köksstädningen, så där är det ingen skillnad. Men nu är vi extra noga med kassor och betalterminaler. Nu har vi ingen mer kaka på lunchen, den är borttagen och likaså barstolarna framför köket har tagits bort för att minska risken för exponering, berättar Eddy.

Hållbar serverar varje gäst enskilt

Karl-Johan Beckman, ägare till restaurang Hållbar säger till Skövde city news:
-Vi har tagit bort salladsbuffén och serverar både bröd och sallad till varje gäst enskilt. Dessutom har all personal fått uppdaterad information om hygien och städrutiner.