Populärt Stad i Ljus får nytt format i Skövde

Ljus - Skövde city news
Foto: Roderick Hristov
-Stad i Ljus återkommer i år i Skövde i en ny tappning, meddelar Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde i ett pressmeddelande.

Skövde stad tänds upp under festliga former

Den 22 november äger Stad i Ljus rum i en ny tappning. Då sker för första gången en samlad upptändning av julbelysningen runt Hertig Johans Torg.

Det kommer att föregås av en stämningsfull underhållning. Projektet görs möjligt av ett samarbete mellan Skövde kommun, Rapp Fastigheter, Skövde Energi, Sparbanksstiftelsen Alfa, Skövde City, Commerce och Next Skövde.

Samarbete bidrar till ett attraktivt Skövde

– Vi ser detta som en god möjlighet att kunna bidra till attraktiviteten i Skövde centrum, säger Filip Rapp, på Rapp Fastigheter. På frågan om vilken av installationerna som är hans favorit svarar han:

-Min absoluta favorit är uppförandet av vårt konstverk, Maria Miesenbergers “Change of Direction” som är en skulptur i absolut världsklass som vi installerar vid kvarteret Motorn (Badhuskorsningen) i samband med Stad i Ljus. Dagen till ära kommer vi att piffa till konstverket lite extra med effektfullt ljus. Men framför allt är det storslaget att en stad i Skövde storlek får en så internationellt erkänd konstnär representerad på allmän yta.

-Bland de klassiska ljusinstallationerna så är jag väldigt förtjust i den sammanhängade bården med glödlampor som finns längs undertaken, kring hela Hertig Johans torg, och är ett fint exempel på hur fastighetsägare och kommun kan enas kring gemensamma utsmyckningar avslutar Filip.

Han får medhåll av Åsa Holmqvist Ekman på Skövde Energi som säger:
-Vi är glada för att kunna vara med i denna typ av samarbeten som ger en konkret effekt för våra invånare.

Från Skövde kommuns sida säger gatuchef Daniel Lindh:
-Vi bidrar från Skövde kommun med de ljusinstallationer som finns och samordnar upptändningen av dessa med övriga aktörer. Det är ett gott samarbete som nu ger utdelning i denna nya form av Stad i Ljus.

Ljusvandring i Skövde Streetmuseum-appen

Under kvällen lanseras även en ljusvandring i appen Skövde Streetmuseum. Den ger besökaren möjlighet att vandra bland både nya och äldre ljusinstallationer och lär sig mer om bakgrunden till dem.

När julbelysningen är tänd serverar Frälsningsarmén via Hotel Majoren en värmande soppa. I samband med detta sker en rad aktiviteter i Rosa Huset via Kulturarbetarcentrum.

Barnens rätt i samhället bidrar med ljusmanifestation

För att uppmärksamma barnens rätt i samhället sker samma kväll vid Arena Skövde en ljusmanifestation med barn från förskolorna runt om i Skövde kommun. De bildar en cirkel av vackra starkt lysande lyktor som en del av en nationell manifestation där förskolor i hela landet tänder ljuslyktor som barnen tillverkat på Unicefs internationella barndag.

– Det känns väldigt bra att så många parter deltagit för att skapa en stämningsfull kväll som också blir starten på julfirandet i Skövde, säger Micael Worbin, evenemangsansvarig på Next Skövde.