Krogpersonal i Skövde får utbildning om alkoholservering

Drinkar Skövde
Foto: Pexels
I ett pressmeddelande berättar Skövde kommuns drogförebyggande samordnare om att krögare får en utbildning om alkoholutskänkning.

Syftet med utbildningen är att ge krogpersonal ökad kunskap om deras roll vid alkoholservering, vilka skyldigheter samt vilka befogenheter de har att agera i olika situationer. Genom ökad kunskap kring tidig upptäckt av risk situationer och hantering av alkoholberusning syftar Ansvarsfull alkoholservering vidare till att minska våld kopplat till alkohol på krogen samt att hindra alkoholservering till minderåriga.

Stort intresse från Skövdekrögare

Målgruppen är krogpersonal i Skövde, styrelsen för Skövdes Sexmästeri samt vaktbolag. Just nu är det 20 personer som anmält sig från följande krogar: Restaurang Sällskapet, Clarion Hotel Majoren, Hållbar, Rådhuscafeèt, Pitchers, Quality Hotel Prisma, Bombay Masala samt Kårhuset Boulogner.

Utbildning ger kunskap om alkohollagen och förståelse för vad som händer i kroppen när personen dricker alkohol, både fysiskt och psykiskt.

Genom ökad kunskap om alkoholens risker blir den professionella yrkesutövaren mer observant på gästernas alkoholkonsumtion och beteenden. I onsdags skedde fem stycken polisiära ärenden, då studenter firade 200 dagar kvar till studenten så frågan är högaktuell just nu.

Utbildare är Morgan Karlsson från Aleforsstiftelsen, Christina Forsblad Hellman som arbetar som alkoholhandläggare i Skövde kommun samt polismyndigheten. Det är inte en utbildning som man kan sitta och sova sig igenom – den avslutas med ett skriftligt prov. Utbildningen avslutas med ett skriftligt prov.

– Ökad kunskap kring alkoholens påverkan och god samverkan skapar säkerhet i vår krogmiljö vilket resulterar i en tryggare och trevligare restaurang miljö. Utbildningen är en viktig del i samarbetet mellan kommun, restaurang och polis myndighet, för att minska berusning och våldshandlingar på och runt omkring restaurangerna säger Jenny Aronsson, drogförebyggande samordnare.