Konstutställning på Matfestivalen i Skövde

Skäggprojektet
Foto: Henrik Gustavsson Nicander - Skäggprojektet
Under Matfestivalen skapar Rapp Fastigheter tre stycken popup-gallerier med lokalproducerad konst i fd. Oneside, Wickmans och Lekextra, på övre Långgatan i Skövde. Projektet genomförs tillsammans med tre konstnärer som lånar lokalerna under helgen

Förhoppningen är att ge en känsla av ”kulturkvarter” – en mötesplats för den som vill berika fler sinnen än smaklökarna under festivalen, enligt en pressrelease. Att levandegöra tomma lokaler enligt popup-modell är ett bra komplement till den befintliga centrumhandeln, som Skövde city news tidigare uppmärksammat.

Filip Rapp, kommunikatör på Rapp Fastigheter berättar om anledningen till att de upplåter sina lokaler för kuturella ändamål så här:
-På Rapp Fastigheter vill vi bidra till att göra konsten och kulturen mer tillgänglig i staden. Det är tacksamt att vara verksam i en effektiv stad som Skövde där det oftast bara krävs ett öppet sinne och god dialog för att gå från idé till handling. Jag blev kontaktad av tre olika konstnärer som hade kul och annorlunda utställningsidéer. Sagt och gjort – på Matfestivalen visar dom upp resultatet av sitt arbete i våra lokaler, säger Filip Rapp.

Henrik Gustafsson Nicander – Skäggprojektet

Henrik ställer ut sin identitetsstarka fotokonst (se bild till artikeln) i fd One Sides lokal på Rådhusgatan 3 och kommer ha öppet mellan 12 och 20, hela Matfestivalhelgen. Fotografierna är från årets Skägg- och Mustasch-VM (World Beard and Mustasch Championship) i Antwerpen, Belgien. Där fick Henrik möjligheten att fotografera deltagarna från hela världen.

Fotografierna kommer vara en del av en fotobok som är planerad till nästa år. Alla tavlorna i utställningen är till salu och vinsten går till Prostatacancerfonden.

Jan Andersson – Indijan art

“Indian Janne” som många kallar honom, kommer att låna fd Wickmans lokal på Långgatan där han visar upp både målningar, skulpturer, kläder och grafiska blad med stark koppling till Nordamerikas indiankulturer.

Galleriet håller öppet mellan 12 och 19 hela festivalen. Indianer har för Jan Andersson blivit färg- och formbärare, en representation för livets alla tillstånd, uttryckt i bild. Men i hans bildvärld finns även landskap och andra motiv.

Maria Johansson

Maria, som är en skövdebekant konstnär, kommer att låna skyltfönstren på fd Lekextra på Långgatan för att visa upp sitt kraftfulla uttryck. Det blir inget öppet galleri här, utan betraktaren får möjlighet att utifrån gatan ta del av hennes verk dygnet runt. Ofta handlar det om mäktiga landskapsscenerier men även människogestalter som Maria fångar i sina färgmättade och stora oljemålningar.

Dela artikeln: