Klimatstrejk utanför Skövde stadshus flyttas till Commerce köpcentrum

Commerce Köpcentrum i Skövde - Skövde city news
Foto: Roderick Hristov
Man hade planerat en strejk utanför stadshuset. Men tidsbrist och kostnader gör att strejken flyttas till Commerce istället.

Planen var att genomföra en strejk för klimatet utanför Skövde stadshus på fredag, enligt organisationen FridaysForFutures hemsida. Tanken är att skolstrejkare och vuxna samlas på minst 135 platser runt om i landet – alla inspirerade av Greta Thunberg.

Den globala klimatstrejken görs fredagen före att FN:s klimattoppmöte COP 25 börjar. Syftet är att få fram sitt budskap att man bör hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer, följa Parisavtalet och lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Flyttar strejkplatsen från Skövde Stadshus till Commerce

Skövde city news har blivit kontaktade av en av miljöaktivisterna som berättar varför flytten sker:
– Vi gör detta istället då vi denna fredag inte hunnit förbereda en Klimataktion vid stadshuset. Ett problem med klimataktionerna vid stadshuset är att tillståndet är ganska dyrt, då man får betala både för tillståndet och markupplåtelse. Man kan fundera på om det är så även i andra städer? Och varför man behöver betala för markupplåtelse, det borde vara kommunmedborgarnas gemensamma yta?

Väl på plats kommer de att dela ut Greta Thunbergs tal.

Klimatstrejker på 135 platser i Sverige

I Sverige kommer det att göras strejker och manifestationer i minst 128 kommuner på 135 platser.

– Det är sorgligt att vi måste offra vår utbildning för att ekonomiska intressen fortfarande prioriteras framför vår framtid, säger Alde Fermskog, organisatör i FridaysForFuture Växjö.

Den globala klimatstrejken den 29 november görs med krav på att de folkvalda makthavarna ska agera för att: