Gemensamma barnvagnspromenader i Skövde en allt vanligare syn

Johanna Paulsson, Skövde
Foto: @johpauls / @onseason365
Du har säkert sett dom i stora grupper med barnvagnarna i fast grepp – barnvagnspromenadsmänniskorna. Men varför har det blivit ett fenomen och vem står bakom detta?

Skövde city news kontaktade Johanna Paulsson som är grundaren till promenaderna i Skövde. Hon är just nu föräldraledig med sitt andra barn och är kontraktsanställd soldat hos P4 i Skövde och håller även på att bygga ett eget företag inom träning och hälsa.

-Jag skall själv hitta tillbaka till en starkare kropp igen. När min föräldraledighet är slut har jag bara något år kvar som kontraktsanställd soldat på P4, så företaget startade jag upp redan innan min första graviditet, som en förberedelse inför framtiden och tiden efter Försvarsmakten, uppger Johanna till Skövde city news.

-Jag är väl medveten om att det kan dröja innan man har etablerat sig och jobbar därför upp mig långsamt under några års tid, för att ha så goda chanser som möjligt till att kunna leva på det här framöver.

Foto: Foto: @johpauls / @onseason365

Hur kom du på idén om att arrangera barnvagnspromenader?

-Jag har tänkt på det här i flera år, redan innan jag gick utbildningen Certifierad Mammamagetränare första gången 2016. Jag hade hört talas om att det i storstäderna började bli populärt och min tanke var att det borde funka även i en mindre stad. Mitt jobb i Försvarsmakten har däremot väldigt oregelbundna tider, så det funkade inte med tiderna då utan hade blivit att jag fått köra t ex tre torsdagar för att sen inte hålla i någon promenad den fjärde veckan osv. Det hade blivit för oregelbundet.

Hur har gensvaret blivit för promenaderna?
-Gensvaret har varit jättebra! Framförallt med tanke på att jag själv inte är så stor inom sociala medier och inte når ut till alla mammor här i området. Vi har kört 5 veckor hittills och antalet ligger på mellan 11-15 vuxna under promenaderna i genomsnitt.

Berätta om promenaderna, orkar alla med normalkondis? Vilka brukar komma?

-Alla som orkar gå 5km kan vara med, man behöver inte ha gått med oss från starten och behöver inte heller känna att man måste vara med varje vecka, utan kan hoppa in de veckor som passar ens egna schema bäst.

-Det är väldigt blandat med vilka som kommer, och det är inte bara Mammor, utan även Pappor och syskon som deltagit.

Foto: Foto: @johpauls / @onseason365

Många får träningsvärk

-Vi går en runda och stannar på ett ställe för 15 min styrketräning med egen kroppsvikt. Den typen av träning som utförs klarar alla utan någon skada av att utföra. Är det så att man inte kan utföra en viss övning av någon anledning, är det helt okej att modifiera den så att det passar ens egna kropp.

-Många har träningsvärk efter promenaden, men det beror främst på att vi belastar musklerna i en vinkel kroppen inte tidigare varit van vid att röra sig i. Man behöver alltså inte vara orolig över att det skall vara för tufft fysiskt och det passar helt enkelt alla oavsett tidigare träningsnivå, säger Johanna.

Tävlade i Gladiatorerna 2017

Berätta om ditt deltagande i Gladiatorerna!
-Jag fick chansen att uppleva en barndomsdröm, när jag tävlade i Gladiatorerna under deras senast inspelade säsong (2017). Det var väldigt många sökanden, så bara att komma med i programmet kändes som en vinst, berättar Johanna.

-När jag sedan kom upp på rampen, som är det sista hindret i hinderbanan, på mitt första försök och vann mitt avsnitt, brast det direkt. Hela resan från uttagningarna och slutaudition till inspelningarna är jättefina minnen och jag är glad över att jag tog beslutet att skicka in min ansökan, berättar Johanna för Skövde city news.

När och var är nästa promenad?

-Vi kör varje torsdag till och med 19 december i år och fortsätter sedan efter årsskiftet igen. Enda undantagen är om det skulle bli storm, eller så mycket snö att det blir svårt att gå med barnvagn på vägarna. Det är helt gratis att vara med och krävs ingen föranmälan. Man samlas kl 09.30 vid parkeringen utanför Dollarstore.