Frostaliden klart för inflytt av de sista lägenheterna

Frostaliden, Skövde

Efter nästan tre års byggande står nu de sista 63 av totalt 189 lägenheter på Skövdebostäders del av Frostaliden färdiga för inflyttning. I slutet av april är området helt inflyttat.

Skövdebostäder har under tre års tid byggt 189 lägenheter i sex punkthus med trästomme på Frostaliden i Skövde – ett av Sveriges största bostadsområden med just höga hus med trästomme.

– Det är roligt att det äntligen är färdigt och att vi kan välkomna de sista hyresgästerna. Jag minns när vi stod här bland markarbetena i oktober 2017, med dåvarande bostadsministern Peter Eriksson, och invigde alltihop. Då hade vi bara fotomontage att titta på och det har verkligen blivit minst lika fint i verkligheten, säger Lina Eklund Svensson, marknadschef på Skövdebostäder.

Filmade lägenhetsvisningar

Alla lägenheterna på Frostaliden var fullt uthyrda redan i somras. Vanligtvis får de som ska flytta in besöka lägenheterna en dryg månad innan inflyttning för att kunna mäta väggar och planera för sin flytt. På grund av coronapandemin var detta inte möjligt den här gången. Istället filmade Skövdebostäder från sex olika lägenheter och la in mått på olika delar av lägenheten för att underlätta för de som ska flytta in. Dessa filmer finns tillgängliga för alla på Youtube.

– Vi kände att vi behövde göra något för att hyresgästerna skulle få en god chans att planera sin flytt. Förutom att filma tomma lägenheter har vi samarbetat med en av våra lokalhyresgäster, Sparsmakat, som inrett en lägenhet så att vi har kunnat skicka med inspirationsbilder till hyresgästerna, säger Lina Eklund Svensson.

Utvecklande att bygga i trä

Att bygga höga hus med trästomme blir allt vanligare, men på Frostaliden var man tidigt ute och bidrar därför i hög grad till utvecklingen av träbyggnation.

– Vi har lärt oss väldigt mycket under projektets gång. Tillsammans med vår totalentreprenör Peab har vi tagit fram bra lösningar på de utmaningar som uppstått längst vägen. Vi har tagit emot många studiebesök från andra som visat stort intresse för att bygga i trä och det känns bra att kunna dela med sig av våra erfarenheter, säger Björn Adler, byggprojektledare på Skövdebostäder.

Att det blivit populärt med trähusbyggande på höjden hänger ihop med de klimatvänliga egenskaperna som den typen av produktion innehar. Det handlar bland annat om att trä binder koldioxid, är lättare att transportera och inte kräver någon utsläppstung tillverkning.

Nu går projektet in i en annan fas med förvaltning och kontakt med hyresgäster som förhoppningsvis ska trivas bra i det härliga området. De första nycklarna delas ut den 29 april.