Från röntgensjuksköterska till rockgitarrist

Röntgensjuksköterska från Skövde åker på Europaturné som rockgitarrist
Fredrik Palm. Foto: Frida Kjellqvist
Rockmusiker, pop-producent och röntgensjuksköterska – allt i en och samma man. Fredrik Palm möter upp Skövde city news utanför replokalen vid Paroc.

Innan vi startar intervjun blir det en exklusiv privatvisning runt om i replokalen. Bandets så kallade ”minnesrum” är fyllt med affischer från tidigare gig, backstage pass på väggarna och uppradade merch-tshirts med bandnamnet MILE. Om bara några veckor åker Fredrik på Europaturné tillsammans med resten av bandet. Hela hans liv andas musik och han har stora framtidsdrömmar. Däremot en helt vanlig måndag, då är han som vilken anställd röntgensjuksköterska som helst.

Drömmar tar tid

Din profil visar att det verkligen inte är omöjligt att satsa både på en vanlig karriär men samtidigt följa sina drömmar. Hur ser du på det?
– Att lyckas inom musikbranchen är mycket svårt. Jag vill därför arbeta med något jag verkligen gillar och som jag själv kan styra över. Det är bara jag som kan påverka om jag kommer in på en utbildning och hur jag roddar för att lägga upp plugget. En dröm tar sin tid, det sker inte bara under något år. Det är en tillfällighet att rätt person ser eller hör en för att lyckas slå igenom, svarar Fredrik.

Vad fick dig välja yrket?
– Jag var först inriktad på träningsfysiologi. Just att jobba med något som har med kroppen att göra, är för mig ett intressant arbete. Genom att arbeta som röntgensjuksköterska kan jag slå ihop det intresset med all teknik som vi använder. Jag arbetar med datortomografi, så det är väldigt likt en studio med ett stort rum, fyra skärmar och ett kontrollrum. Det passar mig perfekt, säger Fredrik.

Blir andra musiker förvånade att du är röntgensjuksköterska?
– Det är fortfarande en stämpel om att det är ett kvinnligt yrke, så jag har fått en del reaktioner. Under de åren vi har varit ute med bandet har jag märkt av att väldigt många andra rockmusiker arbetar som målare när de inte turnerar, säger Fredrik och ler.

Startade som trummis

När började du skriva och producera musik?
– Jag började skriva musik i gymnasiet. Startade som trummis men gick över till gitarr, bas och piano när jag började skriva egen musik. Jag gör låtar i de flesta genrer och inte bara inom rock, berättar Fredrik.

Foto: Frida Kjellqvist

Hur mycket tid tar musiken?
– All ledig tid utanför jobbet handlar om musik. Jag har ett väldigt litet socialt liv. Min chef är väldigt bra som låter mig ta tjänstledigt när jag arbetar med större musikprojekt. Om jag inte grejar med mitt band MILE så arbetar jag med andra projekt som låtskrivare och producent, förklarar Fredrik.

När skapas de bästa låtarna?
– Jättetrötta kvällar när man inte orkar ett skit och är tömd på allt som har med vardagen att göra. Det finns inget logiskt tänkande kvar utan bara fantasi.

Vilka ord slår aldrig fel i en metal lyrics?
– Betrayed, demon, fire och burning. Reaching är med i nästan varje låttext till MILE från start, men byts oftast ut i slutversionen.

Vilken låt hade du velat stjäla från ett band?
– Duality med Slipknot. Den innehåller så mycket energi och har en bra melodi.

Foto: Frida Kjellqvist

Lättlyssnad hårdrock

I tidigare artikel med Skövde city news berättade Fredrik om den kommande Europaturnén där MILE är support till Corroded. Under 14 dagar ska MILE dela turnébuss tillsammans med Corroded, scentekniker och ljudtekniker.

Vem i bandet hade ni tröttnat på först och kastat ut från bussen?
– David, han flyger ut först!

Vad särskiljer er musik från andra rockband?
– Lättlyssnad hårdrock. Mixen att gömma pop i hårdrocken för att intressera andra än de som vanligtvis lyssnar på rock. Jag och sångaren Marcus lyssnar på väldigt olika musik, vilket gör att konstellationen i MILE är speciell. Tillsammans bygger vi något som sticker ut från rockbranschen, förklarar Fredrik.

Karriär som låtskrivare

Vad kan man förvänta sig av dig i framtiden?
– Att jag arbetar som låtskrivare på heltid. Det är verkligen min dröm. Jag kan skriva musik till andra band för har personligen inget behov av att frontas. Ett mål i framtiden är att min musik får chansen att spelas i film eller serie, det vore väldigt häftigt, avslutar Fredrik.

Missa inte när skövdegrabbarna gör ett försök att riva Trädgår’n i Göteborg den 13 november, som support till Corroded. Skövde city news önskar Fredrik all lycka till som metal-sjuksköterska genom att citera John Lennon:
”A working class hero is something to be”

Foto: Frida Kjellqvist

Läs tidigare artikel om metalbandet MILE