E-sport lockar hundratals till Skövde

Destination Fight spelmässa

Destination Fight heter spelevenemanget som lockat flera hundra till Skövde Kulturhus. Bland besökarna finns folk från hela Europa.

I helgen spelas turneringar i tolv olika fightingspel, utan att spontanbesökare är inkluderade i siffran. Evenemanget har därmed vuxit till sig, från att det startades för fem år sedan.

Redan för tio år sedan lades grunden till det som har blivit ett spelevenemang som lockar nära hundratalet internationella spelare till Skövde. När man går i lokalerna hör man hur det pratas på olika språk hela tiden.

Video från e-sport fighting-eventet (1:32)

Även mindre speltitlar spelas

Neophos Frenander, som är grundare till arrangemanget berättar också att han tror att en stor framgångsfaktor är att man tillåter många mindre spel som annars inte får utrymme på större esport-event, som Dreamhack. Några av de mer kända titlarna som spelas är: Street Fighter 5, Tekken 7 och Super Smash Bros Ultimate.

Medan några av de mindre kända är bland annat Skullgirls – ett litet amerikanskt indiefightingspel. Det är bara ungefär 40-50 spelare som spelar det varje vecka. Ett annat mindre känt spel är “Under night in-birth”. Det är ett japanskt spel som bara 20 personer spelar i Sverige, medan det i Europa är ca 80-100 st fantaster som spelar det, säger Neophos Frenander.

Önskar stöttning av kommunen

Vad är det som driver dig att arrangera ett sånt här arrangemang?
-Inte är det pengar. Vi räknar med att vår spelförening Ludendi går back mellan 4-10.000 kronor och det är hårt arbete, ca 16 h/dag.

Vad skulle du önska för stöttning från Skövde kommuns och företagens sida för att göra arrangemanget ännu större?
-Hårdvarukostnader för att driva ett sånt här projekt ligger på cirka 50.000 kronor. Det vore bra om kommunen hade hårdvara som man fick låna för såna här syften. För det är inte rimligt att såna som vill fixa såna här arrangemang kan förväntas fixa det själva, avslutar Frenander.

Livestreaming

Det finns tre scener för den som vill gå dit och titta, men mycket livestreamas också.

Länk till e-sport livestreamingen på Twitch hittar du här.
En annan länk hittar du här.
Smash troll livestream hittar du här.