Chef vid bygg- och anläggningsbolag i Skövde anklagas för att ha sålt smuggelsprit på arbetsplatsen

smuggelspritsförsäljning sms-konversation
Foto: Polisen

En härva har nystats upp där en chef på ett bygg- och anläggningsbolag i Skövde sålt sprit och öl till medarbetare samt stulit material från arbetsplatsen och fått det hemkört.

Det är en säkerhetskonsult som gjort anmälan. Han har blivit anlitad av bygg- och anläggningsföretaget själva, som i sin tur blivit tipsade om en misstänkt alkoholförsäljning på arbetsplatsen. Vid internförhören rullades en härva upp där man även misstänker att chefen stulit material från sin arbetsgivare under längre tid. Dessutom har även platschefen varit medveten om verksamheten. Bygg- och anläggningsbolaget är välkänt i Skövde och är verksamma vid många stora byggen.

I internutredningen står att läsa att den misstänkte chefen använt sin jobbdator och telefon för att sälja alkohol till medarbetare på företaget.

Skövdeåkeri körde hem byggnadsmaterial till mannen och fakturerade byggföretaget

I förhören kan man läsa att ett lokalt skövdeåkeri blivit anlitade att köra hem stulna byggvaror från arbetsplatsen till chefen och att de dessutom sänt fakturan till byggbolaget.

Flera åtalas för olovlig befattning med smuggelgods i härvan

Bland personerna mannen har sålt till, är det flera som nu ska åtalas för olovlig befattning av smuggelgods.

  • En person född i slutet av 80-talet förnekar inte att han har köpt smuggelgods, men har enligt honom inte vetat om att det varit olagligt. I det fallet har det varit över 30-talet tillfällen och totalsumman landar på över 14.000 kronor.
  • En man född under 80-talet har köpt alkohol för över 10.000 kr utspritt över 14 tillfällen, men även han påstår att han inte vetat om att det varit olagligt.
  • En kvinna, född på 90-talet har köpt alkohol för över 2.500 kr totalt vid två tillfällen. Kvinnan har erkänt brottet och åklagaren påföljdsförslag är dagsböter på över 15.000 kronor.
  • En man född på 40-talet har köpt alkohol för 3.800 totalt vid 13 tillfällen.

Omfattande bevismaterial

Med hjälp av internutredningen, sms-konversationer, polisförhör och besök av säkerhetskonsulten finns det ett omfattande bevismaterial. En av aktbilagorna är på närmare 250 sidor.

Bland förhören finns det styrkande på att mannen fått armering, isolering och virke hemkört till sig. Detta har även fotograferats av säkerhetskonsulten. I materialet kan man utläsa att det har varit vida känt att mannen sålt alkoholhaltiga drycker, även till arbetande på andra stora arbetsplatser i Skövde.

Det fanns också beställningslistor som mannen sänt till de som skulle beställa.

Beställningslista smuggelsprit

Även platschefen inblandad

Även platschefen har i internförhör erkänt att han köpt alkohol från mannen. Han tycker att man som chef måste föregå med gott exempel och ångrar tilltaget.