Bok om självmord – “Fyra om dagen” släpps på skövdeförlag

Cissi Hagberg - Fyra om dagen - Skövde city news
Cissi Hagberg
Snart släpps en bok om självmord. Fyra om dagen begår självmord och det är också titeln på boken som Cissi Hagberg författat. Hon har själv erfarenheter av något som är alldeles för vanligt förekommande.

Namnet Cissi Hagberg har många säkerligen kommit i kontakt med bland annat vid välgörenhetsloppet “Spring för Livet” som hon grundat. Där har hon tillsammans med flera andra eldsjälar samlat in över 700.000 kr till förmån för Cancerfonden och Diabetesfonden. Men nu är hon aktuell med en bok om självmord.

Förlaget beskriver boken som en skildring av samhällsproblemet där tabu och skam biter sig kvar. I boken berättas det om den medelålders man som tog sitt liv efter tre tidigare självmordsförsök och lämnade sina barn kvar.

Man möter bland annat polischefer, forskare, ambulanssjuksköterskor, begravningsentreprenörer och kommunala tjänstemän där de delar med sig om sådant ingen tidigare vågat tala om, självmorden de möter i tjänsten.

Hur kom det sig att du skrivit en bok om självmord?
-Min pappa tog sitt liv 2016, och i samband med det mötte jag mycket okunskap och tabu, något jag vill förändra. Jag mötte också många tjänstemän som i sitt arbete möter anhöriga eller personer i riskzonen, jag kände att ingen berättat deras vardag i tjänsten.

Vad har varit svårast med skrivandet?
-Att begränsa mig. Det finns så många yrkesgrupper och så många jag skulle vilja prata mer med, men ingen hade läst en bok på tusen sidor haha. Jag har fått kapa otroligt mycket i mitt intervjumaterial. 

Vem är det som ska läsa boken? För vem passar den?
-Jag har inte tänkt på en specifik målgrupp, jag har skrivit för alla de människor jag intervjuat och från start sett det som min uppgift att berätta deras historia. Men troligen kommer den passa både i utbildningssyfte och som spännande läsning.

Nämn något som berört dig extra mycket vid intervjuerna inför författandet av boken.
-Det som verkligen berört mig är att så många människor där ute sliter sitt hår och gör så gott de kan inom ramen för sin tjänst. Många gör mycket mer än så, och genomgående för nästan alla intervjuer har varit att man som anställd önskar mer relevant utbildning.

Jag har också lyft på locket för många, låtit dem prata ut i timmar om något ingen tidigare frågat dem om. Det känns så oerhört viktigt.

Vad har du för råd och tips till den som funderar på en väns eller bekants välmående?
-Att våga fråga rätt ut. Våga ställ den ibland obekväma frågan: Mår du så dåligt att du funderat på att ta ditt liv? Det är en oerhört viktig fråga och om fler skulle få den skulle många liv kunna räddas. På Suicide Zeros hemsida finns bra verktyg och checklistor.