Billingen X-trail hoppas hoppas på minusgrader och snö inför Winter Challenge

En arrangör som hoppas på både snö och minusgrader.

Winter Challenge är inte ett vanligt 5-kilometerslopp. Speciellt inte när arrangörerna önskar både snö och minusgrader. Men det avskräcker inte löparsugna att anmäla sig till loppet som går av stapeln på Billingehus 26 januari.

Vi tog ett snack med grundaren Ronny Roos för att ta pulsen på arrangemanget.

Hur har det gått med föranmälningarna? Går det som planerat?
– Vi ligger till som föregående år. Med dryga 50 st anmälda i dagsläget. Vi var runt 100 anmälda förra året, varav det var många anmälningar sista veckan samt en hel del platsanmälningar.

Vem är den typiske deltagaren i ett sånt här lopp?
– Det är svårt att sätta fingret på ett lopp som detta. Förra året var fördelningen 40/60 mellan damer och herrar, samt en väldig bredd. Men eftersom det är ett vinterlopp så bör det vara snö, vilket kanske avskräcker några. Det blir lite annat underlag och lite tuffare än ett vanligt 5km lopp i terräng. Men som vanligt en folkfest så klart, säger Ronny.

Vad hoppas ni på för väder?
– Inte lika mycket snö som 2018, men att det ligger runt 2-3 minusgrader och ett utbrett snötäcke. 5-10 cm snö och inte för mycket skare eller underfruset.

Vilket väder undviker ni helst?
– Hagel, iskallt vinter regn eller lika mycket snö som föregående år. Då det krävs så mycket mer av organisationen samt för de tävlande.

Vad ska man tänka på som deltagare inför ett sånt här lopp?
– Att vara väldigt varm och uppvärmd inför loppet. Sen strax innan start byta om till lättare beroende på vädret. Detta då man blir ännu varmare under loppet. Ronny Roos föreslår bra skor grova dubb, eller väldigt bra mönster. Då det blir mycket roligare att springa.

Medalj delas ut till första-, andra och tredjeplatsen i både dam- och herrklassen. Utöver detta delas även prestationspriser ut.