900 anmälda för att skriva högskoleprovet i Skövde

Högskolan i Skövde - Skövde city news
Foto: Roderick Hristov
Närmare 900 personer har anmält sig för att skriva högskoleprovet i Skövde på söndag, den 20 oktober. Det är en ökning med nästan sju procent sen förra året. I hela landet är antalet anmälda 52.000.

För första gången på flera år ökar antalet ansökningar till högre studier. Universitets- och högskolerådet konstaterar att det är ett trendbrott och att intresset för högre utbildning ökar i Sverige igen.

Högskoleprovet ger alla som är behöriga en extra chans att komma in på kurser och program vid landets olika högskolor och universitet. Högskoleprovet innebär alltså en ytterligare sökkvot i konkurrensen om platserna.

Ökning av antalet anmälda i Skövde

I Skövde noteras nu en ökning av antalet anmälda till provet jämfört med förra hösten. Högskoleprovet består av fem provpass med totalt 160 uppgifter, så det blir en lång dag för dem som ska skriva provet. I Skövde ges provet på Högskolan i Skövde.

Över 50000 anmälda totalt

Högskoleprovet genomförs av Universitets- och högskolerådet tillsammans med universitet och högskolor i Sverige. Totalt har 51.556 personer anmält sig till höstens högskoleprov som ges på 120 olika platser runt om i landet.  Det är en ökning med 4,6 procent jämfört med för ett år sedan. På en del orter i landet är intresset för att skriva provet betydligt högre. Drygt 80 procent av dem som anmält sig är födda 1995 eller senare. Personer födda år 2001 är den enskilt största gruppen med drygt 13.000 anmälda.

Andra artiklar om skövdebor som fuskat på Högskoleprovet

Läs artikeln om en f d Västerhöjdselev som fuskade på Högskoleprovet här.

Läs artikeln om skövdebon som fuskade med avancerade hjälpmedel här.