3000 barn och förskolepedagoger plockar skräp i Skövde

Mycket skräp kommer samlas när rekordmånga deltagare är med och plockar efter andra.

Rekordmånga är anmälda att från tisdagen den 23 april till fredagen den 26 april, plocka skräp och pedagogiskt arbeta med skräptemat. 33 anmälda förskolor, med 2926 anmälda plockare kommer att bidra från Skövde.

Anmälningar gjordes toksnabbt

Redan ett par dagar efter att anmälningen till årets skräpplockning öppnade, hade förskolorna i Skövde anmält rekordmånga deltagare för att arbeta pedagogiskt med nedskräpning och samla skräp under vecka 17.

Bakom arrangemanget står föreningen Håll Sverige Rent. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken. Deltagande förskolor får en present som tack, exempelvis ett insektshotell och en bok om naturen.

Skövde kommun stöttar initiativet

Skövde kommun erbjuder sig att hämta in uppsamlat material om de anmälda enheterna sorterar soporna och tydligt märker förpackningar med papper, glas, metall och plast. Kommunen hänvisar dock privatpersoner att lämna skräpet på återvinningsstationerna.

Skövde i topp bland grannstäderna

Skövde har som tidigare nämnts 33 anmälda enheter med 2926 deltagare anmälda – hittills. Det motsvarar ungefär 10% av hela Västra Götalands läns totala anmälningar.

Lidköping har 10 anmälda enheter och 1235. Falköping har 9 anmälda enheter och 768 deltagare. Lägst intresse att delta, har nog Mariestads kommun som bara har anmält 2 enheter med 89 deltagare. Skara kommun är snäppet bättre än Mariestad, då de har med 3 enheter anmälda med totalt 59 deltagare.

Skräpsamlar-app

Det finns ett uttryck som heter “Det finns en app för det” och det gäller även när man ska leta skräp. I appen som lustigt nog döpts till “Skrappen” kan man:

  • Skapa ett eget skräpplockarevenemang där vänner kan delta eller plocka själv i evenemanget “Spontanplock”.
  • Delta i någon annans evenemang.
  • Registrera hur mycket skräp man har plockat.
  • Följa var på kartan var skräpet har plockats.