150 skövdebor kom när Trollstigen på Billingen invigdes

Ryds grottor vid Trollstigen Billingen Skövde
Fantastiska vyer och landskap bjöds det på längs med Trollstigen
Vandringsleden Trollstigen invigdes på Billingen. Det är en vandringsled som är tillgänglig i tre olika längder. Alla är rundslingor och har start och mål uppe på Billingen. Den 4 juli öppnades leden med ett välbesökt trail- och vandringsevent.

Anders Ståhl, affärsutvecklare på Billingen är mycket nöjd.
-Tänk att det kom cirka 150 personer som vi räknade in, trots väderförutsättningarna. Undrar hur många det skulle kommit om det varit 20 grader och sol, säger han och ler.

Stor variation på Trollstigen-sträckorna

Sträckorna har lite olika karaktär. Den kortaste varianten på 2,6 kilometer passerar genom den pittoreska Rhododendrondalen och ett närmast djungel-likt landskap nedanför Billingens kant. Den mellanlånga varianten på 8,1 kilometer ger en vidunderlig upplevelse med de ståtliga diabaspelarna och den majestätiska utsikten vid Ryds grottor på Billingens östra sida.

Martin Maars, som driver företaget Älska Billingen Frilutsliv AB var med och berättade intressant om de gamla “tvättstugor” som man passerar längs med leden och mer för den som ville höra. Lysande intressant!

Omdöme för Trollstigen på Billingen i Skövde

Skövde city news kan inte låta bli att ge ett utlåtande för de som funderar på att gå leden. Vi börjar med nackdelarna, eller rättare sagt nackdelen, för det finns bara en nackdel; det saknas sträckmarkeringar som berättar hur långt man gått, eller hur långt man har kvar. Men det är också den enda nackdelen som vi kan hitta.

På fördelssidan kan vi skriva under på att det är en stor variation av olika miljöer och stundtals även trolska sådana. Den kortare banan är kanon för barnfamiljen. Det är också mycket tydligt skyltat så det är ingen risk för att gå fel, även om man är en ovan vandrare. Det bjuds också på utsikter som är unika för berget Billingen som nu gjorts lättillgängliga för skövdeborna och dess besökare.

I galleriet bjuder vi på bilder från 8,1 kilometersvandringen. En sjuminuters youtubevideo finns också nedanför.

7 min 22 sek video från Trollstigens invigning och delar av 8,1 kilometersleden.

Dela artikeln: