Tjäna på att handla lokalt i Skövde

Martin Niklasson från HiFi-Punkten i Skövde. Skövde city news.
Foto: Från HiFi-Punktens hemsida.

Tjäna på att handla lokalt i Skövde. Det uppmanar handlaren Martin Niklasson som har bedrivit verksamhet i Skövde sedan 1991 med bland annat butiken HiFi-Punkten.

Prisjämförelsesajter bidrar till att man lätt blir prisfixerad, så till den grad att man inte märker att man i långa loppet ofta förlorar på det. Jakten på lägsta pris blir ”in absurdum” i många fall. Miljön är vanligen förlorare, staten tappar intäkter som kunde gynna skola/sjukvård. Närmiljön blir betydligt tristare, bekanta förlorar sysselsättning och ofta är det inte ens prislappen högre när man handlar lokalt.

Mer lokal handel gör att den kan ”frodas” och kan satsa ännu mer!

Är det verkligen sammantaget värt att få ett något lägre pris och gynna t ex tysk handel, eller av någon som inte har en aning hur en produkt fungerar?

Skövde är en handelsstad

Skövde ligger i framkant när det gäller handel med betydligt fler inresande från grannkommuner än tvärsom enligt handelsindex.

En påminnelse om att det är en  ”trögare” marknad är att vissa butikslokaler gapar tomma en längre tid än tidigare. Det är inte på något sätt kris, men Skövdes handel måste rusta sig för framtiden.

Skövdebutiker kan ge mervärde

Naturligtvis kan man inte lägga allt ansvar på konsumenten att handla lokalt, utan det gäller förstås för företagare att vara intressanta och i mitt tycke kunna bjuda på en upplevelse man t ex inte får på nätet. Detta kan vara något som ett leende, en kopp kaffe, någon som anstränger sig för att hitta just det där ”rätta” för dig och ditt behov . Detta betyder så mycket!

Den fysiska handeln måste helt enkelt anpassa sig till nya ”spelregler” för om de inte kan erbjuda ”mervärde” så minskar existensberättigandet.

Allmänt så är Skövde-butikerna extra bra på personlig service enligt mig, bara de ges en chans.

Miljöaspekter att handla lokalt

Det är ett nöje att se levande butiker, restauranger och andra serviceverksamheter. Det finns alltför många städer som har en brist i mångfald i detta avseende. Här är Skövde lyckligt lottade och så önskar jag att det får förbli.

Det finns i stort sett inget miljövänligare än att handla lokalt där man är verksam.

T ex har en undersökning  visat att av beställda kläder via nätet så går upp till 25 % i retur. Dessutom skickas de ibland utrikes för att ompackas och komma tillbaka till Sverige för att sedan skickas ut till kund igen. Vilket miljöslöseri! Många onödiga frakter. Att gå till butiken och prova och välja rätt är ju så enkelt. Du får ju plagget med dig direkt dessutom!

Handla rätt med lokal vägledning

Orsaker till returer är oftast att man köpt fel produkt. Här gäller det för näthandlare att känna till sin produkt och kunna vägleda rätt. En utmaning där de fysiska butikerna med kunskap ligger långt före. Du kanske till och med kan prova produkten i verkligheten!

Undersökningar har visat att även om en kund har bestämt sig för en viss vara så kommer upp till 80 % ut med en annan från den fysiska butiken. Då kan man förstå att man behöver vägledning!

Enormt utbud kan finnas i din lokala skövdebutik

Nätet kan visa ett enormt utbud, men lagret behöver inte ligga hos nätbutiken utan hos extern leverantör. Detta gör att även om din lokala handlare inte har samma produkt hemma för dagen kan den oftast fås fram lika fort eller fortare än nätbutiken. Det kan förstås finnas anledning till att man inte har en viss vara. Den kanske inte håller måttet?

Framför allt satsa på kvalitet istället för kvantitet. Vår planet har inte råd med ”slit och släng”. Även om mer kostsamma saker kan krångla kan de vara värda att laga.

Mitt personliga råd är att kontakta din lokala verksamhet. Du får förhoppningsvis hjälp och erbjudanden kan oftast matchas till det bättre!

Vad tycks om Skövdes handel? Berätta gärna och vad som skulle kunna göra lokalhandeln ännu bättre.

Martin Niklasson

Fakta om debattören:
Martin Niklasson har bedrivit verksamhet i Skövde sedan 1991 med HiFi-Punkten (detaljist), sedan 1993 HiFi-Agenten med kollega (grossist), sedan 1997 har de haft webbhandel- 2011 startades en utveckling och tillverkning av Rauna högtalare med hans bror som de nyligen lanserade. HiFi-Punkten var nominerade som årets butik i Skövde 2019.


Alla inlägg under sektionen “Debatt & Insändare” speglar insändarens åsikter och inte nödvändigtvis Skövde city news. Kommentarer om debatt- eller insändaren görs i inlägget på Skövde city news Facebooksida.