Även fastighetsägare drabbas i Corona-krisen

Alma Ohlin Fastighetsägarna
Foto: Pressbild

I detta debattinlägg belyser Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik hos Fastighetsägarna, att även fastighetsbranschen behöver åtgärder.

Coronakrisen är ett faktum. Den snabba spridningen av viruset får långtgående konsekvenser för alla delar av det svenska samhället. Fastighetsbranschen är inget undantag.

Situationen för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. Restauranger, pubar, handlare och andra små näringsidkare hamnar i ekonomiskt svårigheter när människor tvingas stanna hemma på grund av smittan. Det är troligt att bortfallet kommer att leda till många konkurser och tomma butiker i hela Sverige.

Det är förståeligt att diskussionerna i första hand kretsar kring den lokala handlaren just nu. De behöver hela samhällets stöd.  Vi vill dock påminna om att fastighetsföretag också tillhör näringslivet. Fastighetsägare behöver också betala löner, fakturor och amorteringar framöver.

  • Vi måste tillsammans hjälpas åt i krisen vi befinner oss i. Det gäller såväl fastighetsägare och andra näringsidkare som privatpersoner. Fastighetsägare är dock precis som andra företag beroende av löpande intäkter för att överleva. Det är därför viktigt att kostnader inte vältras över på fastighetsföretag säger Alma Ohlin, ansvarig för näringspolitiken för Fastighetsägarna i Skaraborg.

Även om alla utgifter självklart räknas för krisande företag, är det viktigt att komma ihåg att lokalhyran ofta utgör en mindre andel av en handlares totala kostnad.

  • Det är viktigt att se över alla sina kostnader och se vad man kan påverka. Självklart ska vi från Fastighetsägarna stötta våra lokalhyresgäster så gott vi kan. Även om vi ser en stark vilja från våra medlemmar att hjälpa lokalhyresgäster som nu drabbas, finns ingen universallösning. Här är viktigt att alla aktörer samlas för att hitta gemensamma, långsiktigt hållbara lösningar säger Alma Ohlin.

Alma Ohlin
Ansvarig näringspolitk
Fastighetsägarna


Alla inlägg under sektionen “Debatt & Insändare” speglar insändarens åsikter och inte nödvändigtvis Skövde city news. Kommentarer om debatt- eller insändaren görs i inlägget på Skövde city news Facebooksida.